ua en ru

В Україні недобросовісні позичальники можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності, - експерт

Прийнятий у першому читанні законопроект № 7351 (щодо врегулювання правових відносин між кредиторами і споживачами фінансових послуг) створює умови для залучення до кримінальної відповідальності кінцевих бенефіціарів компаній-недобросовісних позичальників. Таку думку висловив голова правління ОТП-банку Дмитро Зінков під час засідання Фінансового прес-клубу "Закон про права кредиторів і позичальників: чи забезпечить він захист інтересів споживачів фінансових послуг?", повідомляє "Дзеркало тижня. Україна".
За словами банкіра, це стане можливим завдяки внесенню відповідних змін до Кримінального кодексу.
"Якщо раніше лише найманий директор або засновник, який значиться в установчому договорі, міг бути притягнутий до кримінальної відповідальності за надання недостовірної інформації, то зараз це "будь-яка фізична особа" (так сказано в законі)", - розповів голова правління ОТП-банку.
Експерт у цілому позитивно оцінив законопроект № 7351, оскільки він, на його думку, повинен закрити кілька законодавчих лазівок, які дозволяють недобросовісним позичальникам ухилятися від виконання кредитних зобов'язань. Мова йде про банкрутство фізосіб, реорганізації юросіб, черговість заставних кредиторів при банкрутстві і т.д.