ua en ru

В Україні найбільш активними в січні-лютому стануть віруси "Вікторія" та "Вісконсен", - експерти

Під час очікуваної спалаху грипу і гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ) найбільш активними стануть вірус "Вікторія" (H3N2) та вірус групи В "Вісконсен", але не пандемічний грип. Про це в ході сьогоднішньої прес-конференції заявила завідувачка відділенням респіраторних та інших вірусних інфекцій ДП "Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського" АМН "Україна", доктор медичних наук Алла Мироненко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми думаємо, що штам "Вікторія" H3N2 і... є провідним збудником в країні. А пандемічний, наприклад, ми не очікуємо, що він буде ведучим, тому що він вже два сезони поспіль викликав захворювання у людей і більше половини населення має до нього імунітет. Але вірус групи В "Вісконсен" також буде... Такого вірусу у нас не було взагалі, але віруси цієї гілки циркулювали у нас 6 років тому", - сказала Мироненко.

Вона також зазначила, що циркуляція збудника на певній території триває близько 8 тижнів. "Не вся країна одночасно входить в епідемію... Найчастіше східні регіони починають епідемію, а західні та південні закінчують її... Сам період епідеміологічного підйому або перевищення епідпорогу може продовжуватися за умови введення карантину, ...максимум 4 тижні, а циркуляція вірусу, навіть після того як рівень доходить до більш низьких показників, ніж рівень епідпорогу, ...триває, але вона вже менш інтенсивна, менше людей хворіє", - пояснила експерт.

Читайте також: Експерти рекомендують перед спалахом грипу та ГРВІ не робити першу вакцинацію дітям до 3 років