ua en ru

В Україні можуть створити держкомітет фінансової стабільності

У найближчі місяці в Україні може бути створений комітет фінансової стабільності, який буде складатися з представників Національного банку України (НБУ), Кабінету міністрів України та Фонду гарантування вкладів, повідомив координатор програм Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Олександр Паньков, пише "Дзеркало тижня. Україна".

"Це питання вже опрацьовується. Воно стоїть у плані дій президента на 2013 р. Ми сподіваємося, що в найближчі місяці подібна структура буде створена", - зазначив Паньков.

За його словами, комітет фінстабільності повинен виступити майданчиком для обговорення ключових викликів для системи фінансової безпеки, особливо може стати в нагоді в кризовій ситуації.

Паньков також висловив думку, що НБУ потрібно працювати над підвищенням ефективності системи нагляду за фінансовими установами, зокрема, в частині своєчасності виявлення проблемних (неплатоспроможних) банків на ринку - щоб у т.ч. мінімізувати негативний вплив на фінансову систему, держбюджет, бюджет Фонду гарантування вкладів фізосіб при сплаті їм компенсацій постраждалим вкладникам.

"Ні в якому разі не критикую НБУ. Це об'єктивна проблема, яка стоїть перед усіма регуляторами по всьому світу. І тут немає межі досконалості", - уточнив Паньков.