ua en ru

В Україні до 2018 р. рівень фінансування дорожньої галузі вийде на 46 млрд. грн. на рік, - експерт

В Україні до 2018 р. рівень фінансування дорожньої галузі вийде на 46 млрд. грн. на рік. Про це заявив директор Державного дорожнього науково-дослідного інституту Василь Нагайчук, повідомляє прес-служба НДІ.

"Минулого року дорожні служби капітально відремонтували 1600 кілометрів українських доріг. З усієї мережі в 170 тисяч кілометрів - це всього 1%. З такими темпами ми будемо приводити в порядок українські дороги 100 років. Необхідно щорічно капітально ремонтувати 15 тисяч кілометрів. Щоб покрити такі обсяги необхідне щорічне фінансування не менше 40 млрд грн. Цього року дорожники отримають трохи більше 16 млрд. грн. Однак, відповідно до концепції цільової програми розвитку дорожнього господарства до 2018 року, починаючи вже з наступного року, фінансування буде зростати. До 2018-го ми вийдемо на рівень 40-46 млрд. грн. на рік ", - зазначив Нагайчук.

За словами експерта, основними джерелами збільшення фінансування буде введення плати за проїзд дорогами загального користування великовантажного транспорту, інвестиції концесіонерів, кредитні кошти, штрафні санкції за перевищення норм навантаження, а також поступове підвищення акцизного збору, який в Україні найнижчий серед всіх країн Евроконтінента.

Також він зазначив, що ямковий ремонт застосовується у всьому світі, однак тільки в тому випадку, якщо руйнування піддалося не більше 5-10% поверхні дороги. В Україні ямковий ремонт придбав значний масштаб при обмеженому фінансуванні. Дорогу доводиться латати для забезпечення безпечного проїзду по дорозі. Коли ямковий ремонт вже не ефективний - проводять поточний середній ремонт. Коштів на більше не вистачає.

Читайте також: Янукович доручив Козаку прискорити роботи з ремонту автомобільних доріг.