ua en ru

В Україні є сенс ввести два види податкових декларацій для фізосіб, - експерт

Щоб створити умови для поступової адаптації більшості громадян до системи загального декларування доходів, уряду доцільно було б вивчити можливість введення двох видів декларацій: однієї - для найманих працівників, а другої - для підприємців та самозайнятих осіб. Таку думку озвучив заступник директора Науково-дослідного центру з проблем оподаткування Костянтин Швабій.

«Враховуючи корумпованість нашого суспільства, декларуванню, застосуванню непрямих методів визначення бази оподаткування немає альтернативи», - впевнений він.

Швабій звернув увагу на потребу скрупульозного дотримання чинного законодавства. Зокрема, в частині обов'язковості подання декларацій та коректності даних, що наводяться, а також на необхідності створення такої системи декларування доходів громадян, ефект від якої для бюджету був, принаймні, не меншим від витрат на забезпечення її функціонування.

При цьому Швабій вказав на те, що українські мільйонери сплачують до бюджету лише кілька відсотків від загальних надходжень від податку з доходів фізосіб, хоча отримують більше 50% усіх доходів. «З огляду на ці обставини, дійсно потрібно щось робити і робити негайно, щоб багатії платили більше податків», - наголосив науковець.

Нагадаємо, в найближчі три місяці Міністерство доходів та зборів винесе на обговорення законопроект про обов'язкове загальне декларування доходів громадян. Голова відомства Олександр Клименко, оголошуючи такі наміри, підкреслив, що прийняття такого закону дозволить уряду знизити ставку єдиного соціального внеску.

За приблизними підрахунками, ініціатива щодо запровадження загального декларування стосуватиметься близько 30 млн українців.

Читайте також: Фізособи в Україні в 2012 р. задекларували на 29,7% більше доходів