ua en ru

В Україні частка податків у 2012 році може зрости на 0,5 п.п. - до 26%, - експерт

В Україні частка податків у 2012 році може зрости на 0,5 п.п. - до 26%. Про це під час засідання Ради закордонних і вітчизняних інвесторів під головуванням Президента України Віктора Януковича заявив президент Європейської бізнес асоціації (ЄБА), генеральний директор Dragon Capital Томаш Фіала, передає кореспондент РБК-Україна.

"Від імені Європейської бізнес асоціації і себе як засновника великого інвестиційного банку, бачу внутрішні і зовнішні причини погіршення інвестиційного клімату і відсутності доступу до міжнародних ринку капіталу). Зовнішні: невиконання умов меморандуму з Міжнародним валютним фондом (МВФ) як наслідок - неотримання траншу. По-друге, це затримка в підписанні договору про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з Європейським союзом (ЄС) і асоціації, а також погіршення відносин з ЄС. Третя причина - невигідна газову угоду з російським "Газпромом", яке збільшує в два рази дефіцит поточного рахунку і на кілька відсотків дефіцит бюджету", - сказав Фіала.

Серед внутрішніх причин він назвав корупцію, яка, за оцінками міжнародних фінансових корпорацій за останні три роки зросла; відсутність верховенства права; збільшення податкового тиску; неправомірні дії податкової служби і т.д.

"В 2011 році податковий тиск дуже сильно зросла. Частка податків у ВВП збільшилася до 25,5%. Це найвищий рівень за роки незалежності. У 2012 році частка податків у ВВП зросте до 26%. Це рекорд за останні 20 років", - сказав Фіала.

Нагадаємо, індекс інвестпривабливості України, що розраховується ЄБА, в І кварталі 2012 р. знизився на 0,1 пункту - до 2,18 пункту.