ua en ru

В Україні до кінця 2013 р. роздрібні ціни на цукор виростуть на 1 грн за кг, - експерти

В Україні до кінця 2013 р. роздрібні ціни на цукор виростуть на 1 грн за кг. Про це "Комерсант-Україна" пише з посиланням на експертів.

Так, за останній тиждень середні оптові ціни на цукор в Україні підвищилися відразу на 6,8%, до рекордних за останні вісім місяців 5,5 тис. грн за т (з ПДВ) станом на 7 червня 2013 р., а з початку календарного року вартість цукру зросла на 14,6%. На цьому тижні зростання продовжилося - у понеділок-вівторок угоди укладалися вже по 5,6-5,7 тис. грн за т. Глава аналітичного відділу консалтингової компанії ААА Марія Колесник не виключає, що слідом за оптом вже найближчим часом слід очікувати подорожчання в роздробі.

Найбільші виробники цукру в Україні - Astarta Holding, Ukrlandfarming, "Мрія Агрохолдинг" і Kernel - офіційно не коментують спостережуване зростання цін. Але в неофіційних бесідах топ-менеджери компаній пояснюють його сезонністю. "Це сезонний фактор - розпочався сезон заготівлі ягід і фруктів", - зазначив один з них. Однак такі пояснення суперечать недавній заяві глави правління Національної асоціації цукровиробників "Укрцукор" Миколи Ярчука, який наприкінці травня пообіцяв, що ціни будуть стабільні протягом літа.

Незалежний експерт ринку цукру Олексій Крутибич вважає, що, крім сезонного фактора, існують також інші причини подорожчання. "Цього року в Україні скоротилися на третину площі посівів цукрових буряків - відповідно, буде вироблено менше цукру. Звичайно, з урахуванням високих перехідних запасів дефіциту цукру на ринку не буде, але сама негативна динаміка підштовхує до спекулятивного зростання цін", - говорить він.

За даними Міністерства аграрної політики і продовольства, в цьому році цукровим буряком було засіяно лише 306 тис. га, що є найнижчим показником за час незалежності України. Це дозволить виробити 1,2-1,4 млн т цукру в 2013-2014 маркетинговому році (з 1 вересня по 31 серпня), заявив директор департаменту землеробства Мінагрополітики Олександр Демидов. Однак, за його словами, завдяки перехідним запасам цукру, які в міністерстві оцінюють в 1 млн т на кінець маркетингового року, пропозиція цукру на ринку становитиме 2,2-2,4 млн т при внутрішньому споживанні на рівні 1,8 млн т. "Тому занепокоєння з приводу забезпечення споживачів немає", - вважає Демидов.

Однак на відміну від попередніх двох років, коли спостерігалося перевиробництво цукру, в цьому році не слід очікувати зниження цін, вважає аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко. "Насправді індустріальні перехідні запаси цукру, який знаходиться на складах підприємств, складуть не більше 0,5-0,6 млн т. Відповідно, тиск на ринок у зв'язку з очікуваним зниженням на 40% виробництва буде вище, ніж прогнозує міністерство", - зазначає вона. У результаті, за оцінками, вже до кінця календарного року слід очікувати подорожчання ще на 20%, до 6,5 тис грн. за т (з ПДВ). Це означає, що в роздробі цукор подорожчає не менш ніж на 1 грн. за кг.

Читайте також: "Укрцукор" прогнозує збитки цукровиробників в поточному маркетинговому році на рівні 3 млрд грн