ua en ru

В Україні буде створено робочу підгрупу з питань захисту прав власності на аудіовізуальний контент

В Україні складі Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, що діє в рамках програми "Відкрита розмова", буде створено робочу підгрупу з питань захисту прав власності на аудіовізуальний контент. Відповідна пропозиція прес-секретаря Президента України, керівника міжвідомчої робочої групи Дарії Чепак підтримана учасниками "Відкритої розмови" під час засідання, передає прес-служба глави держави.

Як наголосила виконавчий директор Незалежної Асоціації телерадіомовників Катерина Мясникова, піратство наносить багатомільйонні збитки державі та легальним виробникам контенту. "Найбільш поширеними формами піратства є надання незаконного доступу до контенту через супутникові мережі, нелегальне поширення іноземних каналів мовлення", - сказала вона. За її словами, на сьогоднішній день піратство набуло системного характеру, правовласники не в змозі самостійно захистити свої права, тому необхідне залучення правоохоронних органів.

Учасники "Відкритої розмови" дійшли згоди створити цю робочу підгрупу в межах робочої групи щодо сприятливого інвестиційного клімату, розвитку телерадіомовлення та індустрії преси в Україні, яку очолює голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олександр Курдінович.

Заступник начальника Управління зв'язків з громадськістю МВС України Сергій Бурлаков зазначив, що до обговорення цього питання необхідно залучати також об'єднання правовласників. "Основна умова настання кримінальної відповідальності за 176 статтею - це матеріальна шкода у значному розмірі. Виникає багато питань, як розраховується ця шкода", - сказав Бурлаков.

Він також додав, що до цієї роботи буде долучено управління боротьби з кіберзлочинністю МВС.

Також вирішено долучити до роботи підгрупи фахівців з Міністерства освіти і науки України з питань захисту інтелектуальної власності.

Нагадаємо, раніше віце-перм'єр-міністр України Костянтин Грищенко заявив, що Кабмін розробить правила, які встановлять порядок у процесі збору авторської винагороди.