ua en ru

В Україні буде створено Державну метрологічну інспекцію

В Україні буде створено Державну метрологічну інспекцію, завданням якої стане перевірка всіх, хто здійснює метрологічну діяльність, наприклад, торгових мереж, АЗС, медустанов, лабораторій та ін. Інспектори з метрологічного нагляду будуть здійснювати покладені на них функції у всіх регіонах України. Відповідний законопроект «Про метрологію та метрологічну діяльність» прийнятий напередодні на засіданні Кабміну.

У новій редакції чітко розмежовані адміністративні та господарські послуги, які зараз надаються центрами стандартизації, метрології та сертифікації. З набранням чинності нового документа, за Центрами стандартизації, метрології та сертифікації залишиться повірка засобів вимірювальної техніки, а адміністративні функції, тобто видача свідоцтв, що дозволяють проводити повірку засобів вимірювальної техніки) передаються центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері метрології та метрологічної діяльності.

Також, згідно з новим документом, підприємці, що займаються метрологічної діяльністю, не зобов'язані подавати інформацію, пов'язану з виробництвом, ремонтом, продажем, прокатом засобів вимірювальної техніки в Центри стандартизації, метрології та сертифікації.

«Загалом новий документ сприятиме створенню сучасної метрологічної системи України та її інтеграції у світовий та європейський економічний простір. Реалізація єдиної політики у сфері метрології та метрологічної діяльності сприятиме захисту громадян і національної економіки від наслідків недостовірних результатів вимірювань, призведе до економії всіх видів енергетичних і матеріальних ресурсів, забезпечить зростання якості та конкурентоспроможності вітчизняної продукції», - сказав міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов .

Нова редакція закону «Про метрологію та метрологічну діяльність» розроблена Мінекономрозвитку. Необхідність появи нової редакції закону обумовлена тим, що положення чинного закону не відповідають європейським нормам і стандартам у галузі метрології. Планується, що новий закон набуде чинності з 1 січня 2015 р., якщо, пройде всі процедури в парламенті і буде підписаний Президентом.