ua en ru

В Україні завдяки високому врожаю цукрових буряків причин для зростання ціни на цукор немає, - експерт

В Україні завдяки високому врожаю цукрових буряків причин для зростання ціни на цукор немає. Таку думку висловив експерт аграрного бізнесу Андрій Китаєв.

В Україні завдяки високому врожаю цукрових буряків причин для зростання ціни на цукор немає. Таку думку висловив експерт аграрного бізнесу Андрій Китаєв.

"У цьому році сільгоспвиробники планують зібрати 290 тис. га площ. На сьогоднішній день цукровий буряк зібрано лише з 16% площ, але вже видно, що врожайність більше, ніж у минулому році. Враховуючи це, можна розраховувати на достатню виробництво цукру на рівні 1,4 млн тонн", - повідомив експерт.

Фахівець пояснив, що крім врожаю в країні також є залишки цукру на рівні близько 900 тис. тонн.

"З урахуванням врожаю і залишків, пропозиція на ринку може скласти 2,2 млн т при внутрішній потребі споживання 1,8 млн тонн. Тому на сьогодні немає причин для занепокоєння щодо забезпечення вітчизняних споживачів цукром, а також підвищення ціни", - зазначив Китаєв.

З ним погоджується генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа. На його думку, ціни на цукор не будуть підніматися до рекордних позначок. Вони тільки можуть досягти рівня собівартості.

"Цукру у нас є перехідні залишки з минулого року. Дестабілізації ситуації на ринку не буде. Але очевидно, що поступово, після того, як зберуть і вже перероблять, можливо вже в лютому-січні ціни на цукор можуть підтягнутися до рівня собівартості. Тому що в минулому році реалізація цукру була збитковою", - зазначив експерт.