ua en ru

В Україні 10% із електронних операцій – торгівельні, - Нацбанк

В Україні 10% із електронних операцій - торгівельні. Про це повідомила директор генерального департаменту інформаційних технологій та платіжних систем НБУ Наталя Синявська, передає кореспондент РБК-Україна.
"Що стосується ринку безготівкових розрахунків, то хочу сказати, що на сьогодні 10% операцій, які здійснюються за допомогою карток - це операції торгівельні, це вже не просто зняття готівки, це розрахунки в мережі торговців, в магазинах за послуги і інші види", - зазначила Синявська.

За її словами, сьогодні через СЕП відбувається 98% міжбанківських переказів в гривні.

"Через систему електронних платежів на сьогодні здійснюється 98 % міжбанківських переказів національній валюті в межах України, тоді як функціонуючі прямі кореспондентські рахунки між банками України забезпечують близько 2% таких переказів. СЕП забезпечує здійснення переказів не тільки між банками, а за дорученням клієнтів банка, так і за зобов'язанням банка та інших систем... Учасниками системи є 452 установи, серед яких 176 банків, їх філії, органи державної казначейської служби - 28 установ, 37 нацбанку та розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках, - розповіла вона. - В 1994 р. обсяг платежів був 31 млн початкових платежів, на сьогодні він виріс майже в 10 разів - це 335 млн початкових платежів і загальна сума цих платежів, в 1994 р. - це було 48 млрд, а зараз він виріс майже в 250 разів і становить 12 трильйонів. Третина всіх платежів, які обслуговуються СЕП - це платежі від і на користь Державного казначейства. Це говорить, про те що однією з основних функцій СЕП є обслуговування державного бюджету. Сьогодні завантаженість СЕП складає до 2 млн платежів на день, але потенціал в неї ще досить великий, збільшення такого обсягу можливе майже в 4 рази. Середньодобовий коефіцієнт обігу коштів по рахунках СЕП становить від 1,5-2, а в окремі дні сягає майже до 4".