ua en ru

В Туреччину прибули військові з США для обслуговування комплексів ПРО Patriot

В Туреччину на південні бази почали прибувати американські військові для обслуговування комплексів протиракетної оборони Patriot, передає Associated Press. Всі військовослужбовці і основне необхідне обладнання будуть перекинуті в країну авіаційним шляхом в найближчі дні, додаткове обладнання буде доставлено морем пізніше в цьому місяці. Комплекси ПРО будуть встановлені на південно-сході країни - у містах Адана, Газянтеп і Кахраманмарас.

Міністр оборони США Леон Панетта підписав наказ про відправку двох ракетних батарей Patriot в Туреччину 14 грудня 2012 р. Відповідно до наказу, для обслуговування системи ПРО в Туреччину також будуть спрямовані 400 американських військовослужбовців. Дані заходи, за офіційною версією НАТО, покликані зміцнити захист турецької території від потенційної загрози ракетного обстрілу з боку Сирії.

Нагадаємо, 21 листопада 2012 р. Туреччина відправила НАТО офіційний запит на розміщення ракет типу Patriot на 900-кілометровому кордоні з Сирією. 4 грудня 2012 р. НАТО відповіла згодою на запит. Крім США постачити Туреччину ракетами Patriot погодилися Німеччина і Нідерланди - єдині держави Європи, у яких вони є.

Рішення Туреччини про розгортання комплексів Patiot було розкритиковано в Сирії, Ірані та Росії.

Читайте також: Іран заявив, що розміщення системи ПРО Patriot на сирійсько-турецькому кордоні може призвести до світової війни