ua en ru

В туристичному центрі Києва покажуть, як виглядає сучасна кераміка

Роботи сорока скульпторів з України, Латвії та Білорусі виставляють під відкритим небом на території колишньої швейної фабрики "Юність" по вул. Фролівській у Києві. У четвер 26 вересня тут стартує фестиваль "Сучасна кераміка в урбаністичному просторі".

Свої садово-паркові скульптури, прикраси інтер'єрів та екстер'єрів на будівельний майданчик біля Андріївського узвозу привезли майстри зі столиці, Запоріжжя, Ужгорода, Львова, Луцька, Полтави, Черкас, а також Мінська і Риги.

"Ми хочемо показати кераміку як жанр декоративно-прикладного мистецтва, а не як традиційні тарілочки-чашки-горщики. Ця сучасна, практично без елементів етніки кераміка незаслужено забута. Художні школи в Україні випускають талановитих майстрів, вони відомі за кордоном, де сучасна кераміка дуже популярна. А ось в Україні їх творінь майже не видно. Немає ні арт-майданчиків, немає попиту з боку галерей, немає і ринку як такого", - каже куратор фестивалю сучасної кераміки Оксана Білоус.

Будівельний майданчик для проведення фестивалю керамистам запропонувала компанія "ЕСТА Холдинг". Раніше тут проходив мистецький фестиваль "SPACES: Архітектура загального", а проект творчих ініціатив "Літо на Юності" з початку серпня об'єднав виставку юних скульпторів і художників "Самі", фестиваль арт-терапії групи "Overgound-K" та семінари Спілки ініціативної молоді.

"Ідею проекту творчих ініціатив "Літо на Юності" ми підтримали в якості експерименту. Тим не менш, проект викликав великий інтерес серед експертів і киян. Для нас це є ще одним доказом того, що в суспільстві є запит на нову площадку для реалізації національного культурного потенціалу", - говорить Антон Гливинський, директор по зв'язках з громадськістю та комунікацій компанії "ЕСТА Холдинг".

Крім виставки декоративно-прикладного мистецтва, протягом чотирьох днів на будівельному майданчику будуть читати урбаністичну поезію, лекції з історії кераміки. Також майстри проведуть воркшоп по мозаїці, гончарний перформанс і посперечаються про місце кераміки в сучасному міському середовищі. Фестиваль завершиться 29 вересня. Як і на всі ініціативи "Літа на Юності", вхід вільний.

Нагадаємо, компанія "ЕСТА Холдинг", що входить до групи СКМ Ріната Ахметова, має намір побудувати культурний простір на частині ділянки колишньої швейної фабрики "Юність". Концепція багатофункціонального культурного центру за принципом відкритої площадки була розроблена під контролем київської громадськості.