ua en ru

У центрі українсько-російських газових переговорів у 2011 р. буде створення СП між «Нафтогазом» та «Газпромом», - експерт

У центрі українсько-російських газових переговорів у 2011 р. буде створення спільного підприємства між «Нафтогазом» та «Газпромом». Таку думку висловив директор енергетичних програм Центру «Номос» Михайло Гончар, передає радіо «Свобода».

Експерт вважає, що вірогідність щодо створення цього СП на сьогодні висока.

«Траєкторія поразки української сторони закладена «харківськими домовленостями». Домагаючись отримання більш дешевого газу, українська сторона змушена йти на нові і нові поступки. Безуспішні спроби поміняти формулу ціни, навряд чи будуть успішними, за єдиним винятком, коли українська сторона піде на стратегічну поступку «Газпрому», - наголошує М.Гончар.

Говорячи про перспективу зміни формули ціноутворення російського газу для України, експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський зазначив: «Формула може і поміняється, але не так, як ми собі уявляємо, що це буде вигідно для нас. Формулу замало міняти, потрібно міняти всі контракти. У 2009 р. уряд погодився на умови Росії, і це створило проблему, але маючи багато часу нинішня влада не виправила цю проблему. Як була ціна для газу для України найвищою, так і лишилася».

Утім, на думку голови Київського міжнародного енергетичного клубу Олександра Тодійчука, запорукою успіху для України у переговорах з Росією щодо зниження ціни газу може стати відкритість та прозорість переговорного процесу.

«Росіяни кажуть, що вони подарували Україні декілька мільярдів доларів. (Йдеться про газові знижки закладені «харківськими угодами»). Але вартість переведення Чорноморського флоту із Севастополя в інше місце базування коштує десятки мільярдів доларів. Але з іншого боку, Україна не застрахувала себе від зростання світових цін на нафту, від чого залежить ціна російського газу. Тому перше, що зміцнить позицію українських перемовників, це об'єктивна інформація і аналіз. А за допомогою незалежних фахівців можна було б виробити рецепти для української сторони, яким чином можна було б знайти компроміси», - зазначає О.Тодійчук.