ua en ru

У центрі Каїра з новою силою спалахнули зіткнення, троє людей загинули, більше 600 поранені

З настанням темряви в центрі Каїра з новою силою спалахнули зіткнення. Організовані групи людей, в яких з одного боку - прихильники Президента Хосні Мубарака, з іншого - його супротивники, нападають один на одного. Зіткнення йдуть не тільки на площі Тахрір, а й за її межами - на сусідніх вулицях, набережних і мостах. Протестуючі підпалюють машини, займають дахи будинків і звідти кидають каміння і пляшки із запальною сумішшю, передає телеканал "Росія 24".
Представники опозиції будують поперек доріг барикади, за якими ховаються від граду імпровізованих снарядів і звідки самі закидають опонентів. Раніше державне телебачення Єгипту розповсюдило звернення віце-президента країни Омара Сулеймана, який зажадав, щоб протестуючі негайно покинули площу Тахрір. Раніше про це ж заявило командування єгипетської армії.
Солдати стріляли в повітря, у ряді районів проти демонстрантів застосовувався сльозоточивий газ і водомети. При цьому ніяких рішучих заходів щодо припинення кровопролиття ні армія, ні інші силові відомства досі не приймають.
Один з лідерів опозиції - Мохаммед ель-Барадеї - закликав збройні сили припинити безлади. При цьому він як і раніше, вимагає негайної відставки Президента Х.Мубарака. М.ель-Барадеї також заявив, що у нього є докази причетності до організації заворушень поліцейських в штатському, а представники опозиції говорять, що у декількох їхніх супротивників були знайдені посвідчення співробітників поліції.
За непідтвердженими даними, кожному з учасників акції на підтримку Х.Мубарака держава заплатила по 500 єгипетських фунтів - це близько 100 дол. Одночасно з'явилися чутки, що влада країни випустила з каїрських тюрем ув'язнених, пообіцявши їм свободу, якщо ті будуть битися за Х.Мубарака .
Участь у зіткненнях брали десятки тисяч демонстрантів. За даними телеканалу Al-Jazeera, постраждали не менше 750 чоловік, причому троє з них померли. Міністерство охорони здоров'я Єгипту повідомляє про трьох загиблих і 611 поранених.
Прорватися на площу Тахрір, заповнену опозиціонерами, прихильники Президента Х.Мубарака спробували незабаром після того, як той звернувся до нації. У своїй промові Президент Єгипту пообіцяв не балотуватися на новий термін на осінніх виборах, але відмовився йти зараз.