ua en ru

В.Тихонов запропонував створити Фонд регіонального розвитку як бюджетний фонд

Державний фонд регіонального розвитку, створити який Президент України Віктор Янукович доручив в минулому році Міністерству регіонального розвитку та будівництва України, віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Віктор Тихонов пропонує створити як бюджетний фонд (на зразок цільової бюджетної програми). З такою пропозицією урядовець виступив сьогодні на засіданні керуючої ради Комітету з економічних реформ, що проходила під головуванням В.Януковича, повідомляє прес-служба віце-прем'єра.
"Для вибору оптимальної моделі Фонду ґрунтовно вивчено досвід Європейського Союзу, проведено консультації з представництвом ЄС в Україні. За результатами цієї роботи ми дійшли висновку, що найбільш прийнятною є система, що застосовується для країн-кандидатів і реалізується через програму "Інструмент підготовки до вступу в ЄС". Вона передбачає створення в межах державного бюджету спеціального Фонду, спрямованого на підтримку регіонального розвитку. Такий підхід підтриманий представниками ЄС і є однією з передумов відповідної фінансової допомоги з боку Євросоюзу", - зазначив у своїй доповіді В.Тихонов.
У Фонді, якщо така пропозиція буде прийнята, віце-прем'єр-міністр пропонує зосередити кошти субвенцій на соціально-економічний розвиток регіонів, капітальні видатки центральних органів виконавчої влади, що спрямовуються в регіони в рамках державних цільових програм, кошти міжнародних донорських організацій. Обсяг коштів Фонду пропонується щорічно встановлювати на рівні не менше 3 % обсягу видатків загального фонду державного бюджету (приблизно 6 млрд грн).
Через такий Фонд, як зазначив В.Тихонов, можна здійснювати державну підтримку інвестиційних міжрегіональних та регіональних проектів у таких формах, як безвідсоткова бюджетна позика, пряме бюджетне фінансування (гранти), надання державних гарантій.