ua en ru

У країнах ЄС запроваджене обов’язкове подання ввізних скорочених декларацій через систему ICS

У країнах ЄС запроваджене обов'язкове подання ввізних скорочених декларацій через систему ICS (Import Customs System). Про це повідомляє прес-служба Київської обласної митниці.
Так, ці декларації мають подаватися завчасно до ввезення товарів на митну територію ЄС, і головною особою, яка повинна подати таку декларацію, є перевізник.
Система ICS - система для електронного обслуговування ввізних коротких декларацій (ВКД) створює можливості для обміну повідомленнями між підприємцем і митницею, а також обміну повідомленнями між самими митницями на терені ЄС.
Мета запровадження: збільшення безпеки усієї Євроспільноти, забезпечення оперативніших і краще скерованих митних контролів завдяки забезпеченню спільної підстави для аналізу ризиків і гармонізації сфери даних, що містяться в ВКД
Загальний принцип системи ICS: усі товари, що ввозяться до митної зони ЄС повинні бути охопленні ввізною короткою декларацією, поданою перед прибуттям товарів до цієї зони. Якщо товари, що представлені митним органам не бути зазначені в ввізній короткій декларації (і вони не охоплені винятками з обов'язків подання такої декларації) - ввізна коротка декларація повинна бути подана негайно особою, яка ввозить товари або яка несе відповідальність за перевезення товарів до митної зони ЄС .
ВКД може замінити транзитна декларація, у разі якщо:
1) товари ввозяться до митної зони ЄС в рамках процедури транзиту;
2) обмін даними щодо транзиту відбувається за посередництвом інформаційних технологій і комп'ютерних мереж;
3) дані містять усі елементи, що вимагаються для ввізної короткої декларації.
Ввізну коротку декларацію необхідно подати перед ввезенням товарів до митної зони ЄС. Нормативні акти визначають мінімальний термін на подачу ВКД перед ввезенням товарів до митної зони ЄС.
Терміни подачі ВКД на товари, що переміщуються авіатранспортом: польоти на короткі відстані - найпізніше в момент старту літака,
польоти на далекі відстані - найпізніше 4 год. перед прибуттям до першого аеродрому митної зони ЄС.
Терміни подачі ВКД на товари, що переміщуються автомобільним транспортом - щонайменше за 1 год. перед прибуттям до митниці ввезення до митної зони Спільноти.
Терміни подачі ВКД на товари, що переміщуються залізничним транспортом i прибережним пароплавством - щонайменше 2 год. перед прибуттям до митниці ввезення до митної зони ЄС.