ua en ru

У США сьогодні розпочнеться судовий процес між Google і Oracle про патентні права на Java-технології в ОС Android

У суді м. Сан-Франциско (штат Каліфорнія) сьогодні розпочнеться судовий процес між компаніями Google і Oracle з приводу патентних прав на використання Java-технологій в операційній системі (ОС) Android, передає BBC. Ініціатором розгляду стала Oracle, яка після покупки Sun Microsystems в 2010 р. стала власником прав на використання мови програмування Java. У разі якщо суд задовольнить претензію Oracle, Google доведеться виплатити компенсацію в розмірі близько 1 млрд дол. Крім того, Oracle вимагає введення заборони на продаж смартфонів на базі ОС Android в США.

Інтернет-гігант Google не згоден з претензіями Oracle, називаючи суми позовів непропорційно великими і взагалі мало відповідними порушенням у сфері інтелектуальної власності. Google прогнозує можливі втрати від невдалого результату судового розгляду з Oracle в розмірі менше 100 млн дол.

Варто відзначити, що вперше Oracle подала позов проти Google ще в 2010 р., зажадавши тоді як компенсацію 6 млрд дол. Після того як позов був відхилений, компанія переглянула ряд претензій до Google і тепер вимагає відшкодування збитку за порушення двох своїх патентів, а не шести, як раніше.

Oracle Corporation - одна з найбільших американських компаній, розробник систем управління базами даних, інструментів для розробки баз даних, а також ERP-систем (програмні системи планування ресурсів підприємства). Організація має підрозділи у більш ніж 145 країнах по всьому світу. Станом на 2010 р. налічує понад 101 тис. службовців. Компанія є другим за прибутковістю постачальником програмного забезпечення після Microsoft. Штаб-квартира організації знаходиться в м. Редвурд-Шорз, штат Каліфорнія. У Росії і країнах СНД інтереси корпорації представляє ТОВ "Oracle СНД".

Google - американська веб-корпорація, лідер серед пошукових систем інтернету. Заснована в 1998 р. (засновники - Ларрі Пейдж і Сергій Брін), в 2004 р. провела IPO на суму 1,9 млрд дол., що стало найбільшим в історії інтернет-компаній. В даний час Google займає більше 80% світового ринку пошукових запитів, основним доходом компанії є онлайнова реклама, прив'язана до результатів пошуку на сторінках Google. Крім інтернет-пошукача, Google володіє найпопулярнішим відеохостингом YouTube, управляє поштовим сервісом Gmail, соціальною мережею Google+, а також розробила операційну систему Android для мобільних пристроїв. У I кварталі 2012 р. чистий прибуток Google виріс на 60,6% і склав 2,89 млрд дол.