ua en ru

У США засновник хедж-фонду Galleon Раджаратнам засуджений до 11 років в'язниці за торгівлю корпоративною інформацією

Засновник хедж-фонду Galleon Group Радж Раджаратнам вчора був засуджений до 11 років в'язниці, що засвідчило посилення підходу до покарання за торгівлю корпоративною інформацією. Якщо до 2009 року тюремні терміни за інсайд становили в середньому близько трьох місяців, то тепер шахраї отримують від двох років в'язниці. При цьому зараз за грати потрапляють майже 80% винних, тоді як раніше майже половині обвинувачених вдавалося звільнитися домашнім арештом або наглядом з боку правоохоронних органів, підрахувала The Wall Street Journal.
Багато в чому активізація правоохоронних органів в полюванні за інсайдерами стала можливою завдяки різним технологіям, що раніше застосовувалися лише в боротьбі проти наркоторговців і терористів (наприклад, прослушка телефонів). Ще одним фактором, що вплинув на судову статистику, став дозвіл Верховного суду США від 2005 року, який дозволив суддям виносити вирок, що виходить за раніше запропоновані шість-вісім років за інсайд.
В результаті, Радж Раджаратнам проведе у в'язниці 11 років - більш ніж удвічі менше 24,5 років, запитаних обвинуваченням. Скорочення терміну може бути пов'язане зі здоров'ям фінансиста: він страждає на діабет і потребує пересадки нирки. Крім того, Раджаратнам виплатить 10 млн дол. штрафу та ще 53,8 млн дол. у вигляді компенсації збитку. Колись один із самих успішних інвесторів з Уолл-стріт заробив на нечесній торгівлі більше 72 млн дол. "Його злочини і масштаб цих злочинів відображають вірус, що вразив нашу ділову культуру, який необхідно викорінити", - підкреслив суддя Річард Холуелл.
Втім, настільки суворий вирок для "серійного трейдера інсайдом", як 53-річного Раджаратнама охрестили прокурори, викликав чимало суперечок серед юристів. "Він не здійснював насильницьких злочинів. Він не наркобарон, не терорист, він нікого не вбив. Зрештою, у нього не було ніяких судимостей", - цитує Bloomberg професора права Ентоні Сабіно з Нью-Йоркського університету Сент-Джон. Для порівняння, середній термін за пограбування становить п'ять років, а за викрадення людей - 19 років і сім місяців. Враховуючи, що отриманий термін перевищить десять років, відомий інвестор скоріше за все відправиться коротати дні в колонію особливого режиму, тоді як зазвичай "білі комірці" сидять у в'язниці загального режиму.
"Те, що влада посилює підхід до шахраїв, продиктовано в першу чергу політичною необхідністю. У США зростає невдоволення фінансовими воротилами, яскравим прикладом тому служить рух "Окупуй Уолл-стріт", який набирає популярності. І зараз суспільство починає сприймати інсайд не просто як приватний факт порушення закону, а як спробу підриву національного добробуту країни", - сказав партнер нью-йоркського офісу юридичної компанії Salans Ренді Брегман. І суворий вирок для Раджаратнама стане кращим застереженням для Уолл-стріт.