ua en ru

У США почалася президентська виборча кампанія 2012 р

У США в штаті Айова стартувала президентська виборча кампанія 2012 р., передає Reuters. Передвиборна гонка починається з первинних зборів виборців, які обирають єдиного партійного кандидата.

У президентській кампанії 2012 р. з партійною кандидатурою, висунутою в Президенти США, будуть визначатися тільки республіканці. Оскільки від демократів на вибори буде висунуто чинний американський Президент Барак Обама. Його шанси на переобрання вважаються відносно низькими. Це дає підстави вважати, що наступним Президентом США, з більшою ймовірністю, стане республіканець.

Перші передвиборні заходи з виборів кандидата в президенти Республіканська партія проводить в Айові, де розгорнулася активна боротьба між трьома найбільш популярними федеральними кандидатами - Мітта Ромні, Роном Полом і Ріком Санторума. Дані соціологічних опитувань постійно змінюються, але зараз Ромні вважається головним фаворитом республіканців. У своїй програмі він приділяє особливу увагу проблемам соціальної сфери і, зокрема, боротьбі з безробіттям.

Конгресмен від Техасу Пол виступає з Лібертаріанської програмою. Зокрема, серед її положень - відмова від участі збройних сил США в будь-яких збройних конфліктах за кордоном, намір ліквідувати Федеральний резерв США, радикально скоротити кількість міністерств, а також припинити спонсорування іноземних держав, у тому числі й Ізраїль.

Екс-сенатор від Пенсільванії Санторума відомий своїми найбільш консервативними установками. Він став останнім, хто вступив у президентську гонку, проте швидко набирає популярності. Варто зазначити, що останньою його серйозною програмною заявою став намір силовим способом вирішити іранське ядерне питання, якщо Тегеран добровільно не демонтує всі об'єкти, які беруть участь у ядерних дослідженнях. Окрім "яструбів" Санторума має намір залучити до себе голоси релігійної частини електорату.

Нагадаємо, вибори президента США намічені на 6 листопада 2012 р.