ua en ru

У США демократи і республіканці розпочнуть переговори щодо держборгу

Республіканці і демократи в четвер, 10 жовтня, проведуть зустріч, на якій планують обговорити бюджетні питання, зокрема бюджетну кризу, що призвела до часткового припинення роботи уряду, і необхідність підвищення ліміту держборгу.

Республіканці і демократи в четвер, 10 жовтня, проведуть зустріч, на якій планують обговорити бюджетні питання, зокрема бюджетну кризу, що призвела до часткового припинення роботи уряду, і необхідність підвищення ліміту держборгу, передає "Росія 24".

Раніше республіканці почали обговорювати можливість підвищення верхньої межі боргу на 4-6 тижнів. При цьому ідею підтримали республіканці-консерватори, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на свої джерела.

Демократи раніше пропонували підвищити ліміт так, щоб повернутися до цього питання тільки після проміжних виборів наступного року. Проте представники республіканців не раз заявляли, що не збираються йти на поступки, а також стверджують, що не допустять такого збільшення, якщо воно не буде супроводжуватися скороченням дефіциту бюджету та іншими заходами, такими як скасування реалізації програми Obamacare.

Адміністрація Обами, між тим, дала зрозуміти, що готова збільшити борг на кілька тижнів, яких має вистачити для проведення переговорів, хоча віддає перевагу довгостроковим рішенням.

Як повідомлялося, Президент США Барак Обама має намір провести 10 жовтня зустріч із групою конгресменів-республіканців у пошуках виходу із тривалої бюджетної кризи та подолання загрози дефолту. До групи увійдуть лідер республіканської більшості в палаті представників Джон Бейнер, його заступник Ерік Кантор і ще кілька відомих республіканців. Крім того, до списку включено принаймні двох представників консервативної "Чайної партії": депутат від штату Флорида Стів Сазерленд і депутат з Канзасу Лінн Дженкінс.

Якщо стелю боргу не буде піднято, Білий дім буде змушений визначити пріоритети виплат. Відсотки по боргу мають бути виплачені 31 жовтня і 15 листопада. При цьому Китай, який є найбільшим власником американського боргу, вже звернувся до США із закликом вжити необхідних заходів для того, щоб уникнути дефолту. Владі також доведеться вирішити, що важливіше: виплати китайським власникам боргу або виплати ветеранам та іншим соціальним групам.

Як очікується, 17 жовтня у США буде близько 30 млрд дол., у той час як витрати в наступні дні складуть близько 60 млрд дол. У Мінфіні вважають, що наслідки дефолту будуть катастрофічними і триватимуть протягом десятиліть. У разі, якщо американські законодавці до 17 жовтня не піднімуть ліміт державного боргу США, який зараз становить 16,7 трлн дол., це може спричинити перший в історії суверенний дефолт США.

Як повідомлялося, США втратили 1,6 млрд дол. через бюджетну кризу. Також зазначалося, що у США рецесія почнеться навіть без настання дефолту.