ua en ru

У Раді федерації РФ не виключили визнання Росією незалежності ДНР/ЛНР

Росія може підтримати незалежність самопроголошених "Донецької народної республіки" та "Луганської народної республіки" в тому випадку, якщо інші способи вирішення українського конфлікту будуть вичерпані. Про це заявив голова комітету Ради федерації РФ з міжнародних справ Костянтин Косачов в інтерв'ю "Коммерсантъ FM".

"Якщо і коли будуть вичерпані всі інші можливості досягти політичного рішення, я цього не виключаю варіанту", - сказав Косачов, відповідаючи на питання про те, чи може Росія підтримати створення незалежної Новоросії або окремих держав ЛНР і ДНР.

Косачов зазначив, що в подібному питанні слід приймати рішення, грунтуючись на взаємній повазі інтересів сторін конфлікту. "Не потрібно Росії тут говорити: "Ні, ви обов'язково повинні бути територіально цілісною державою", або "Ні, ви ніколи не будете територіально цілісною державою, ви повинні розійтися", або "Тільки федералізація", або "автономізація", або "децентралізація", - заявив він.

Представник ради федерації відзначив, що і Президент Росії Володимир Путін і глава МЗС Сергій Лавров дотримуються іншого підходу. "Багатоваріантність. Найголовніше, щоб кінцевий варіант був предметом взаємного задоволення і згоди", - пояснив Косачов, додавши, що шанс на такий результат "колосальний".

"Це єдине, що має підтримувати і Росія, і США, і Європейський Союз, і НАТО, і всі інші", - підкреслив сенатор.

Говорячи про свою точку зору на оптимальне устрій України, Косачев пояснив, що Росії потрібна "територіально цілісна, демократична, що враховує інтереси всіх регіонів України.

За його словами, така держава є "вищою метою, вищим щастям для нашої країни". Косачов звернув увагу на те, що територіальну цілісність України не варто пов'язувати з Кримом, так як питання про його приєднання до Росії "закритий". Він також висловив думку, що Києву не слід вступати до НАТО, так як цей крок жодним чином не зміцнить ні євроатлантичну, ні загальноєвропейську, ні світову безпеку".

Нагадаємо, раніше в ЛНР заявили про намір ввести "тимчасові паспорти".