ua en ru

У разі запуску Південного і Північного потоків українська ГТС буде прокачувати тільки 40 млрд куб. м газу в рік, - Єфремов

У разі запуску Південного потоку і повного запуску Північного потоку українська ГТС буде прокачувати тільки 40 млрд куб. м в рік. Про це на брифінгу в Верховній Раді України (ВР) заявив голова фракції Партії регіонів у ВР Олександр Єфремов, передає кореспондент РБК-Україна.
"Якщо ми будемо продовжувати цю політику, то через якийсь проміжок часу нашою ГТС будуть займатися не газовики, а брухтярі. Є конкретні цифри. До сьогоднішнього дня ГТС може прокачувати 120 млрд куб. м газу в рік, і це робиться, але за умови введення Північного, а потім і Південного потоку, в кращому випадку, те, що буде проходити через нашу систему - 40 млрд куб. м на рік", - сказав Єфремов.
За словами Єфремова, такі обсяги насилу дозволять утримати ГТС на рівні рентабельності, тому Україна продовжує активні переговори про створення газтранспортного консорціуму. "Вже немає часу відкладати це питання. Фахівцями розробляється питання створення тристороннього консорціуму Європа - Україна - Росія. І це важливо, щоб зберегти систему в робочому стані", - додав він.
Також Єфремов висловив надію, що до кінця року Україна підпише нову газову угоду з Росією, і "вона точно не буде передбачає підвищення ціни газу".