ua en ru

У разі реалізації проекту Nabucco, Туркменія готова постачати до Європи до 40 млрд куб. м газу на рік

Туркменія готова відправляти до Європи щорічно до 40 млрд куб. м природного газу на рік у разі реалізації проекту Nabucco і говорить, що заручилася підтримкою деяких прикаспійських країн з прокладання труби по дну Каспійського моря, передає РБК з посиланням на Reuters з посиланням на віце-прем'єра Туркменії з питань паливно-енергетичного комплексу Баймурад Ходжамухамедова.
"З огляду на внутрішнє споживання на заході країни і постачання звідти ж газу в Іран, у нас буде вільними до 40 млрд куб. м газу щорічно, так що європейським країнам не треба турбуватися", - сказав Б.Ходжамухамедов на енергетичній конференції в Ашхабаді.
Як сказав Б.Ходжамухамедов, президент Туркменії Курбанкули Бердимухамедов напередодні на саміті прикаспійських держав у Баку запропонував, щоб будь-які дві з п'яти країн, що виходять до Каспійського моря, за взаємною згодою могли прокладати підводні трубопроводи, і більшість прикаспійських держав його підтримали.
"Це дуже для нас хороша новина, що й інші підтримали ініціативу. Це відповідає політиці диверсифікації ринків збуту туркменського природного газу, і ми планомірно перетворюємо в життя ці плани", - сказав він, не назвавши країни, що підтримали ідею Ашхабада.
За словами Б.Ходжамухамедова, малайзійська Petronas PETR.UL, що працює на морському блоці, в 2011 р. дасть Туркменії 5 млрд куб. м газу, який "просто нікуди дівати".
"Туркменістан будує також газопровід" Схід-Захід "потужністю 30 млрд кубометрів для поставки газу на захід", - розповів він.
Більшість великих родовищ газу на суші, включаючи Південний Іолотань, знаходяться на сході Туркменії. Petronas буде поставляти до 5 млрд куб. м на рік і може подвоїти видобуток протягом декількох років.
Експорт нафти і газу займає одну з основних статей доходу бюджету Туркменії. Ця країна поставляє газ до Росії, Китай і Іран, а також планує поставляти "блакитне паливо" до Європи в рамках проекту Nabucco.
Учасниками проекту Nabucco є OMV Gas GmbH (Австрія), Botas (Туреччина), Bulgargaz (Болгарія), SNTGN Transgaz S.A. (Румунія), MOL Natural Gas Transmission Company Ltd. (Угорщина), RWE (Німеччина). Кожен з учасників має рівними частками - по 16,67%.
Nabucco - проектований магістральний газопровід протяжністю 3,3 тис. км, який піде в обхід Росії з Центральної Азії в країни Євросоюзу, перш за все до Австрії і Німеччини. Його проектна потужність - 26-32 млрд куб. м газу на рік.Спочатку проект трубопроводу Nabucco, представлений в 2004 р., передбачав постачання газу з родовищ Ірану в Перській затоці. У 2006 р. у зв'язку з конфліктом навколо іранської ядерної програми було прийнято рішення змінити проект таким чином, щоб мати можливість поставляти газ із Туркменії, Узбекистану та Азербайджану. Члени консорціуму сподіваються, що проект буде запущений в кінці 2014 р.