ua en ru

У разі приєднання до ЗВТ з ЄС Україна втратить ринки країн МС, - Медведчук

21 березня прем'єр-міністр України вже підписав якусь подобу політичної частини асоціації. Тепер новообраний Президент має намір укласти договір, який може стати початком кінця української економіки і загрожує Україні втратою незалежності. Про це пише лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук у своєму блозі на сайті руху.

Він нагадує, що в разі приєднання до ЗВТ з ЄС Україна втратить перспективні ринки країн Митного союзу. "Адже саме на них були традиційно орієнтовані наші виробники. Росія вже заявила, що відразу після підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС переведе російсько-українські відносини в "режим найбільшого сприяння". Тобто режим вільної торгівлі між Росією і Україною буде скасовано. Результатом розриву економічних відносин із країнами ЄАЕС стане закриття близько восьми тисяч великих підприємств, зупиниться робота десятків тисяч середніх і дрібних компаній", - зазначив політик.

Медведчук називає такий крок колапсом для української економіки. "Це розуміють і в Європі, і в Росії, а тому і пропонують перейти до формату тристоронніх переговорів. Зокрема, представники країн "Веймарського трикутника" - Німеччини, Франції та Польщі - закликали провести переговори у тристоронньому форматі Україна - РФ - ЄС) і обговорити сумісність норм, передбачених Угодою про асоціацію з ЄС, і існуючих між Україною та державами Митного союзу економічних домовленостей", - підкреслив лідер руху.

За словами Медведчука, неможливо забезпечити економічну незалежність України, не беручи до уваги інтереси найбільшого постачальника енергоресурсів і покупця продукції високотехнологічних, стратегічно важливих і наукомістких галузей.

"Втративши шанс стати повноправним членом нового потужного економічного об'єднання - ЄАЕС - і розбазаривши свій економічний потенціал, Україна перетвориться на політичного аутсайдера на міжнародній арені", - резюмував політик.