ua en ru

У разі прийняття нового закону про столицю, кияни втратять місцеве самоврядування в Києві, - експерти

У разі прийняття нового закону про столицю, кияни втратять місцеве самоврядування в Києві. Реальним керівником міста буде голова КМДА, який призначається Президентом, а обраний мер буде здійснювати лише представницькі функції. Таку думку висловили ряд експертів в опитуванні проведеному PR-групою "Polittech".

Так, на думку президента Аналітичного центру "Відкрита політика" Ігоря Жданова, достовірність прийняття такого закону висока, якщо вдасться домовитися усередині коаліції.

"Якщо говорити "хто виграє", то зрозуміло, що виграє нинішня влада в особі Партії регіонів - таким чином, вона візьме під контроль столицю. А, щоб дати відповідь на питання хто програє - тут треба дивитися на конкретний розподіл повноважень. Якщо все замкнуть на голову КМДА і всі повноваження віддадуть йому, то програють у, першу чергу кияни, оскільки ми втратимо будь-яке місцеве самоврядування в столиці", - вважає він.

Коментуючи можливе ухвалення закону про столицю, директор Центру "Соціополіс" Володимир Поляков зазначив, що Партія регіонів не зацікавлена в будь-яких виборах у столиці, адже їхній кандидат стовідсотково програє вибори. Тому, за словами експерта, діюча центральна влада розробляє сценарій, при якому, не маючи представницького мандата в Києві, вона буде контролювати виконавчу гілку влади в столиці.

У свою чергу, професор політології, директор Школи політичної аналітики при НаУКМА Олексій Гарань вважає, що ПР з політичної точки зору більш вигідно розвести посаду мера і голови КМДА, сконцентрувавши більше повноважень у голови адміністрації.

"Зараз йде битва за контроль над столицею. Київ є опорою демократичних сил і, за умови об'єднання демократичних партій, вони можуть перемогти на виборах мера. Традиційно Партія регіонів не має в Києві бази своєї підтримки. Очевидно, що вона не може і не має достатніх ресурсів для того, щоб провести на посаду мера свою людину. Саме тому ПР більш вигідно розвести посаду мера і голови КМДА, сконцентрувавши більше повноважень у голови адміністрації", - відзначив він.