ua en ru

Кремль натякає на посилення митного контролю українських товарів у разі підписання УА з ЄС

У разі підписання Україною угоди про асоціацію з Європейським Союзом митний контроль з боку Росії може бути посилений. Про це заявив радник Президента Росії Володимира Путіна Сергій Глазьєв.

У разі підписання Україною угоди про асоціацію з Європейським Союзом митний контроль з боку Росії може бути посилений. Про це заявив радник Президента Росії Володимира Путіна Сергій Глазьєв (на фото), передає "5 канал".

За його словами, митна служба РФ проводить профілактичні заходи, пов'язані з підготовкою змін у режимі митного адміністрування в разі, якщо Україна підпише УА.

Зазначимо, сьогодні відбулася телефонна розмова прем'єр-міністра України Миколи Азарова та голови уряду Російської Федерації Дмитра Медведєва.

Глави урядів висловили загальне переконання, що про торговельні війни між Україною і Росією в принципі не може бути мови.

Прем'єр-міністр України із задоволенням відзначив, що робота уповноважених робочих груп сторін, інтенсивно відбувалася протягом вихідних, призвела до істотного прогресу в цій сфер.

Сторони переконані, що питання будуть оперативно врегульовані в інтересах взаємовигідного двостороннього співробітництва.

Днями Федерація роботодавців України, очолювана українським бізнесменом Дмитром Фірташем, заявила, що Митна служба Росії з 14 серпня включила в перелік "ризикових" всіх без винятку українських імпортерів, що фактично блокує весь український імпорт.

У російському уряді і митній службі запевняють, що ніякої політики в цьому немає. У свою чергу, Федерація роботодавців України показала документ про заборону імпорту українських товарів.

Керівники українських підприємств, зокрема, "Турбоатому", "Метінвесту" і ін. говорять про більш тривалі перевірки української продукції, що поставляється в Росію.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров спочатку заявив, що проблеми у торговельних відносинах з Росією пов'язані з утворенням та структуруванням Митного союзу, а також різницею в підходах. Але вчора ввечері Україна заборонила імпорт кормів і зерна з Сибірського, Північно-Кавказького та Південного Федеральних округів Росії через поширення захворювання тварин ящуром на цих територіях. Експерти побачили в цьому відповідь на дії Росії.

Джерела видання "Дзеркало тижня. Україна" повідомляли, що Росія почала "торгову війну" з Україною, дізнавшись, що Європейський Союз, і зокрема Німеччина, вже не вважають питання ув'язнення екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко перешкодою для підписання з Україною угоди про асоціацію на вільнюському саміті в листопаді 2013 р.