ua en ru

Росія тисне на Україну, оскільки Тимошенко більше не перешкода для підписання УА з ЄС, - джерела

Росія почала "торгову війну" з Україною, дізнавшись, що Європейський Союз, і зокрема Німеччина, вже не вважають питання ув'язнення екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко перешкодою для підписання з Україною угоди про асоціацію на вільнюському саміті в листопаді 2013 р.

Росія почала "торгову війну" з Україною, дізнавшись, що Європейський Союз, і зокрема Німеччина, вже не вважають питання ув'язнення екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко перешкодою для підписання з Україною угоди про асоціацію на вільнюському саміті в листопаді 2013 р. Про це пише "Дзеркало тижня. Україна" з посиланням на анонімні джерела.

"Кремль був упевнений, що знаходження Тимошенко у в'язниці - найнадійніший запорука того, що угоди (про асоціацію з ЄС) не буде... На початку червня Москва отримала приголомшливу інформацію з Берліна: Меркель вже не вважає тюремне ув'язнення Тимошенко непереборною перешкодою для асоціації з Україною і схиляється до підписання угоди", - пише видання з посиланням на анонімні джерела.

Згідно з інформацією джерела видання, негайно було проведено екстрену нараду, на якому, раднику Президента РФ Сергію Глазьєву Президентом Росії Володимиром Путіним (на фото) було поставлено завдання терміново розробити стратегію недопущення підписання Україною угоди з ЄС і втягування її в МС.

"Стратегія тиску на Україну була розроблена в стислі терміни і покладена Путіну на стіл. У ході аналізу допущених помилок в Москві дійшли висновку, що вони вперше програли інформаційну війну Україні. Був проведений ретельний моніторинг українського телеефіру, і російському лідеру продемонстрували не тільки вражаючу "нарізку" сюжетів основних українських телеканалів про те, який поганий Митний союз, і як добре Україні буде після укладення асоціацію з ЄС, а й доклали список власників цих каналів, а також докладну інформацію про їхній бізнес і зовнішньоекономічної діяльності на російському напрямку - і про Пінчука з його трубами і ялтинськими європейськими ініціативами, і про Порошенка з цукерками і "Богданами", який особисто агітує з телеекрану за асоціацію, і про Коломойського з "Укртатнафтою", і про Льовочкіна, Фірташа, Ахметова, які наповнюють Росію своєю продукцією, але дозволяють на своїх каналах очорняти Митний союз, і про Родину, яка мовить про європейський вибір, але бажає заробити на російських нафтових потоках", - пише видання.

Кремль вирішив поставити Україну на відведене їй в МС місце, вдаривши по ряду її економічних стовпів. Завдаючи удару по найбільшим українським товаровиробникам, які експортують продукцію до Росії, Москва має намір створити істотні проблеми їх бізнесу, тим самим змусивши власників втихомирити свої розперезалися ЗМІ і зажадати від керівництва України відмовитися від асоціації з ЄС на користь Митного союзу.

За інформацією видання, Путін розглядав можливість ще однієї своєї зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем на цих вихідних.

"Двом Президентам 17-18 серпня компанію в Криму повинен був скласти казахстанський колега. Але Путіну потрібен був конкретний результат. Оскільки Київ білий прапор поки не вивісив, візит був скасований", - пише видання.

Днями Федерація роботодавців України, очолювана українським бізнесменом Дмитром Фірташем, заявила, що Митна служба Росії з 14 серпня включила в перелік "ризикових" всіх без винятку українських імпортерів, що фактично блокує весь український імпорт.