ua en ru

У разі доступу "Нафтогазу" до газових родовищ РФ, транспортуванням газу займатиметься "Газпром", - віце-спікер Держдуми РФ

У разі доступу "Нафтогазу" до газових родовищ РФ, транспортуванням газу займатиметься "Газпром". Про це під час відео прес-конференції заявив заступник голови Держдуми Росії, президент "Російського газового товариства " Валерій Язев, передає кореспондент РБК-Україна.

"У законі передбачено, що транспортуванням газу на території Росії займається виключно "Газпром", або дочірні підприємства, в яких "Газпром" володіє 100% акцій", - сказав В.Язев.
Також за його словами, "Нафтогаз" може дістати доступ до освоєння родовищ в Астраханській області і на півострові Ямал. Ямальські родовища, за оцінками В.Язева, мають 16 трлн куб. м газу, що відповідає обсягам розвіданого газу всього світу без Катара і Ірану. А Астраханські родовища, у свою чергу, ближче за всіх до України. Також, за словами В.Язева, у разі об'єднання "Нафтогазу" і "Газпрому" буде проведений аудит міжнародними компаніями, відібраними "Нафтогазом" і "Газпромом" для оцінки родовищ, собівартості видобуток і транспортування. Також буде оцінена вартість української газотранспортної системи (ГТС). За його словами, об'єднання "Нафтогаза" і "Газпрому" може зайняти декілька років. "На об'єднання підуть роки, і я б не почав зараз нагнітати обстановку. Процес довгий, але я упевнений, що вигоди від нього отримає як Україна, так і Росія. А Україна також - підвищить свою енергетичну безпеку", - сказав він.
Нагадаємо, 10 вересня заступник голови ВАТ "Газпром" Валерій Голубєв заявив, що у разі створення спільного підприємства з НАК "Нафтогаз України" Росія готова зі свого боку внести Астраханське газове родовище і деякі родовища на півострові Ямал.
Видобуток Україною газу на території Росії розглядається як одна з умов створення спільного підприємства "Нафтогазу" і "Газпрому". Українська сторона готова внести до нього газотранспортну систему і нафтогазове родовище площа Паласа на шельфі Чорного моря, а у відповідь розраховує отримати в Росії родовище, видобуток газу на якому вже складає 30 млрд куб. м на рік. Ці об'єми повинні повністю забезпечити газом українську промисловість за низькими цінами.