ua en ru

В.Сівкович: Мінфін, ГоловКРУ разом з правоохоронцями перевірять проблемні кредити шести держбанків

За доручення прем'єр-міністра України Миколи Азарова Міжвідомча комісія з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств розпочала роботу щодо вирішення проблем неповернення кредитів, виданих державними банками або банками із значною державною часткою. Про це повідомляє прес-служба віце-прем'єр-міністра Володимира Сівковича.

Так, Мінфін та Головне контрольно-ревізійне управління, спільно з правоохоронними органами, керівництвом фінансових установ та залученням співробітників внутрішньої безпеки мають провести перевірки за кожним фактом надання проблемних кредитів державними банками.

Таке рішення прийнято на засіданні комісії під головуванням В.Сівковича.

Зокрема, перевірки пройдуть у таких державних банках: ВАТ "Ощадбанк",

АТ "Укрексімбанк", ПАТ "Родовід Банк", ПАТ "АКБ "Київ", ПАТ АБ "Укргазбанк", ПАТ "Український банк реконструкції та розвитку".

Під час перевірок буде звернено увагу на економічну та юридичну обґрунтованість рішень про надання кредитів юридичним особам у розмірі понад 10 млн грн та фізичним особам - понад 1 млн грн.

Перевірятиметься і причетність посадових та службових осіб центральних та місцевих органів влади до створення передумов для неповернення кредитних ресурсів, отримання кредитів підприємствами державного сектора економіки з метою використання їх у схемах штучного доведення до банкрутства суб'єктів господарювання зазначеної категорії.

Таким чином, правоохоронці сформують "чорний список" чиновників, які причетні до неповернення значних кредитних коштів.

За результатами перевірок правоохоронці до кінця серпня ц.р. мають підготувати пропозиції щодо повернення кредитів.

Також комісія має проаналізувати правомірність та ефективність використання коштів, виділених Нацбанком України на рефінансування банків.