ua en ru

У Сирії в ході зіткнень загинули майже 50 осіб, група іноземних енергетиків потрапила в полон

У Сирії близько 50 людей загинули в результаті зіткнення заколотників з силами Президента країни Башара Асада. За заявою правозахисної організації The Syrian Observatory for Human Rights, 20 грудня 2011р. в північно-західній провінції Ідліб загинули щонайменше 23 повстанці, 14 солдатів сирійської армії і 10 мирних жителів, передає Reuters. Таким чином, загальна кількість загиблих оцінюється в 47 чоловік.

Крім того, Міністерство енергетики країни повідомило, що в м.Хомсомі озброєні ісламісти захопили в заручники групу іноземних фахівців, які прямували на ТЕЦ в районі Джендера.

Раніше сирійське державне інформаційне агентство САНА передало інформацію про ліквідацію п'яти "терористів" в провінції Дера.

За даними правозахисників, усього за добу в країні жертвами насильства стали 82 людини, серед них - цивільні особи і військовослужбовці.

Нагадаємо, 19 грудня повідомлялося, що понад 60 військовослужбовців загинули при спробі дезертирувати з лав сирійської армії. Інцидент стався в провінції Ідліб на північно-заході країни. Зазначається, що від 60 до 70 військових намагалися залишити лави збройних сил і були розстріляні.

Зазначимо, вчора стало відомо, що до Сирії 22 грудня прибуде передова група спостерігачів, метою якої стане підготовка візиту і маршруту місії з 150 міжнародних спостерігачів.

Позавчора міністр закордонних справ Сирії Файсал Мекдад підписав запропонований ЛАД договір про допуск її спостерігачів на територію країни.

В умови договору також входить виведення військ з міст, які виступили проти режиму сирійського Президента Башара Асада, звільнення політичних в'язнів і початок діалогу з опозицією.

10 грудня Верховна комісар ООН з прав людини Наві Піллей закликала владу Сирії пустити в країну міжнародних спостерігачів і зазначила, що Сирія зараз дуже близька до громадянської війни.

27 листопада ц.р. ЛАД схвалила пакет санкцій проти Сирії. Санкції передбачають припинення ряду фінансових відносин між членами ЛАД і сирійським урядом, включаючи операції з Центробанком Сирії. Крім того, заходи передбачають заборону на в'їзд до країн-членів блоку ряду сирійських офіційних осіб.

Рішення про введення санкцій проти Сирії було прийнято після того, як сплив термін ультиматуму, пред'явленого ЛАД сирійській владі, згідно з яким Дамаск мав у триденний термін дотримати вимоги досягнутої раніше угоди з ЛАД з врегулювання конфлікту в країні.

Політика санкцій з боку ЄС і США вже призвела до серйозних наслідків для Сирії. Так, Центральний банк країни практично позбавлений можливості проводити операції валютного обміну. Крім того, на початку вересня 2011 р. ЄС ввів ембарго на імпорт нафти з Сирії, а ЛАД призупинила членство країни в цій організації.

З березня 2011 р. у Сирії тривають заворушення, викликані аналогічними подіями в інших країнах арабського світу. Опозиція домагається відставки перебуває Президента Башара Асада та проведення реформ. Глава держави пішов на ряд поступок опозиції, зокрема скасував надзвичайний стан, що діяв в країні з 1963 р., і оголосив про широку амністію. Однак, уряд продовжує жорстко придушувати несанкціоновані виступи, використовуючи для цього поліцію і армію. За даними Організації Об'єднаних Націй (ООН), за час конфлікту в країні загинули більше 5 тис. осіб. Офіційний Дамаск заявляє, що ця цифра нижча в рази, і підкреслює, що серед загиблих багато поліцейських і військовослужбовців армії, які займалися наведенням порядку.

9 грудня з'явилася заява Президента Сирії Башара Асада в якій він заперечує свою причетність до вбивств учасників антиурядових демонстрацій. Асад заявив, що не віддавав збройним силам країни наказу про придушення демонстрацій.

"Сирія не вбиває своїх громадян ... Так чинять тільки в тих країнах, де при владі стоять безумці", - заявив Асад в своєму інтерв'ю. Він також додав, що "більшість загиблих була прихильниками уряду, а не опозиції".

Білий дім висловив різку незгоду з точкою зору Асада. За словами представника Білого дому Джея Карні, весь світ своїми очима бачив, що відбувається в Сирії. Як США, так і багато інших країн засуджують жахливі акти насильства, здійснені урядом Асада, і знають, що саме відбувається і хто за це відповідальний.

Слід зазначити, що вчора Асад підписав декрет про застосування смертної кари для осіб, яких суд визнає винними в поставках зброї тим, кого влада називає "терористами".