ua en ru

У Сирії загинула журналістка з Японії, а також зникли арабські репортери

У Сирії в місті Алеппо, де тривають запеклі бої між урядовими військами і "Сирійської вільної армією", загинула 45-річна японська журналістка Міка Ямамото. Тіло загиблої журналістки доставили в сусідню Туреччину, де Ямамото впізнали її колишні колеги і співробітники диппредставництва, передає ВВС з посиланням на посольство Японії в Сирії.

За попередніми даними, японка знаходилася в кварталі Сулейман-ель-Халіб, коли війська Башара Асада перейшли в наступ після закінчення терміну ультиматуму.

Ямамото входила в об'єднання вільних журналістів Japan Press і спеціалізувалася на репортажах з гарячих точок.

Відзначимо, вже кілька днів зниклими безвісти значаться турецький і ліванський журналісти, а також арабський репортер, що працює на американські ЗМІ.

Збройне протистояння влади і опозиції триває в Сирії з березня 2011 р. Опозиція вимагає відставки Президента Асада, звинувачуючи урядові сили в масових звірствах по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують "банди озброєних терористів", підтримувані зарубіжними радикальними угрупуваннями ісламістів.

Організація Об'єднаних Націй востаннє повідомляла в березні ц.р., що в ході сирійського конфлікту загинули більше 9 тис. цивільних осіб, проте з тих пір перестала рахувати загиблих. Згідно з поточними оцінками правозахисної організації "Сирійська обсерваторія прав людини", за час конфлікту в Сирії загинули не менше 19 тис. осіб.

Міжнародний комітет Червоного Хреста заявив, що кваліфікує конфлікт в Сирії як громадянську війну. Асад також визнав, що в країні триває повномасштабна війна.

Міжнародне співтовариство намагається врегулювати конфлікт за допомогою дипломатії, однак експерти зазначали, що з відставкою Кофі Аннана з поста спецпосланця ООН, події розвиватимуться за силовим сценарієм.

Нещодавно ООН і ЛАГ прийняли рішення, що посаду займе алжирський дипломат Лахдар Брахімі. Брахімі вважається архітектором примирних угод, досягнутих в саудівському місті Ет-Таїф і поклали край громадянській війні 1975-1990 рр.. в Лівані. У 1997-1999 роках і з 2001 по 2004 рік Брахімі був спецпредставником генсека ООН в Афганістані, а в 2004 р. допомагав формувати тимчасовий уряд в Іраку. За дорученням генсека ООН дипломат виїжджав зі спеціальними місіями до Конго, Йемену та Ліберії.

Також Рада Безпеки ООН ухвалила рішення не продовжувати мандат місії спостерігачів в Сирії, що спливає 19 серпня.