ua en ru

У Швейцарії помер засновник торгової компанії Glencore Марк Річ

У Швейцарії на 79-му році життя помер легендарний трейдер, засновник торгової компанії Marc Rich and Co. AG, нині відомої як Glencore, Марк Річ. Бізнесмен пішов з життя сьогодні вранці в своєму будинку в Люцерні, передає Reuters з посиланням на представників Marc Rich Foundation - благодійного фонду М.Рича. Як повідомили у фонді, він буде похований в Ізраїлі.

Річ народився в 1934 р. в Антверпені (Бельгія) в єврейській родині. Вже в 20-річному віці почав своє кар'єрне сходження, поступивши на роботу в один з найбільших торгових будинків свого часу Philipp Brothers. Цю компанію він залишив у 1974 р., щоб заснувати власний бізнес - Marc Rich and Co. AG - зі штаб-квартирою в Швейцарії.

У 1980-х рр. компанія Річа ввозила нафту в Південно-Африканську Республіку, незважаючи на західні санкції, введені проти ПАР з-за політики апартеїду. Після 1979 р., коли в Тегерані було захоплено посольство США, Marc Rich and Co. також купувала нафту в Ірану, вміло обходячи американське ембарго.

У 1983 р. Річ, проживав у США, був звинувачений американськими властями в ухиленні від сплати податків і незаконної торгівлі з Іраном. Комерсант втік у Швейцарію, ховаючись від американського правосуддя. Річ був помилуваний у січні 2001 р. президентом США Біллом Клінтоном, вже покидавшим Білий дім.

У 1993 р. Річ продав контрольний пакет у власній компанії менеджменту, після чого вона була перейменована в Glencore International і згодом стала найбільшим сировинним трейдером. Скандально відомий бізнесмен створив нову торгову компанію - MRI Trading - і в 2001 р. домовився продати її російському нафтотрейдеру Crown Resources, однак угода зірвалася.

Група Glencore Xstrata, утворена в травні 2013 р. шляхом злиття Glencore і гірничодобувної Xstrata, заявила, що "засмучена звісткою про смерть Марка Річа". "Він був другом і одним з основоположників сучасної індустрії торгівлі сировинними товарами, заснувавши компанію, яка згодом стала відомою під ім'ям Glencore", - заявив виконавчий директор Glencore Xstrata Айван Глазенберг.