ua en ru

В штаб-квартирі ЛАГ в Каїрі міжнародні організації сьогодні обговорять план врегулювання лівійського конфлікту

На зустрічі в Каїрі представники міжнародних організацій сьогодні обговорять загальний план дій з врегулювання лівійського конфлікту. Чергове обговорення ситуації в Лівії пройде на високому рівні. Як очікується, у переговорах візьмуть участь представники Африканського союзу та організації Ісламська конференція, а також верховний представник Євросоюзу з міжнародних справ Кетрін Ештон і, за допомогою відеозв'язку, генсек ООН Пан Гі Мун. Нараду у своїй штаб-квартирі приймає Ліга Арабських держав. Саме це об'єднання виступило ініціатором втручання інших країн в ситуацію в Лівії, а зараз виступає за припинення бомбардувань, повідомляє радіостанція "Ехо Москви".

Громадянська війна в північноафриканській країні триває вже кілька місяців, незважаючи на збройне втручання західної коаліції. Країни НАТО розглядають перспективи початку наземної операції, а спроби зупинити кровопролиття політичними засобами не приносять результатів. У цих умовах, регіональних і міжнародних організацій в черговий раз обговорять стан речей і постараються скоординувати свої дії.

Нагадаємо, в лютому 2011 р. в Лівії спалахнула громадянська війна, яка розколола країну на захід, де взяли гору прихильники лідера країни Муаммара Каддафі, і схід, контрольований бунтівниками. 17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє літакам армії уряду Лівії здійснювати польоти над територією країни. Потім в лівійський конфлікт втрутилася міжнародна коаліція, яка почала завдавати удари по військових і промислових об'єктах, що знаходяться під контролем сил Каддафі. Через деякий час командування коаліцією перейшло до НАТО.

Вчора прем'єр-міністр Лівії Багдаді Махмуді заявив, що уряд країни підтримує контакти з бунтівниками з метою залагодити конфлікт силами самих лівійців.