ua en ru

У Шотландії сьогодні проходить референдум про незалежність

У Шотландії 18 вересня проходить референдум, на який виноситься питання про вихід Шотландії з Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії, передає BBC.

У Шотландії 18 вересня проходить референдум, на який виноситься питання про вихід Шотландії з Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії, передає BBC.

Понад 4 млн осіб зареєструвалися для участі в голосуванні.

Зокрема, зазначається, що на референдумі виборці будуть відповідати "Так" або "Ні" на питання: "чи Повинна Шотландія бути незалежною країною?".

Офіційний результат референдуму буде оголошено після того, як надійдуть результати з усіх 32 адміністративних районів Шотландії. Очікується, що результати голосування будуть відомі в п'ятницю вранці.

За підсумками опитування, який вчора опублікувала шотландська газета Daily Record, за залишення Шотландії у складі Великобританії виступають 48% жителів регіону, в той час як за незалежність висловилися 43%. При цьому 9% опитаних ще не визначилися зі своєю думкою.

"Якщо прибрати з результатів ці 9% не визначилися, то це дало б результати як 53% - проти виходу зі складу Великобританії, 47% - за вихід", - пише газета.

В опитуванні брали участь 1266 шотландців. Їх опитували протягом 24 годин до 9 годин вечора 17 вересня. У виданні наводяться результати та інших опитувань, які проходили в Шотландії в останні дні. Всі вони показують, що супротивників відділення на кілька відсотків більше, ніж прихильників.

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон також в середу заявив, що не піде зі свого поста, якщо Шотландія проголосує за свою незалежність.

"Про мене нічого не сказано у виборчому бюлетені. Там є лише питання - "чи Хоче Шотландія залишитися в Сполученому королівстві, або ж Шотландія хоче відокремитися від Великобританії". Це єдине питання, яке буде вирішуватися в четвер увечері. Питання ж про моє майбутнє вирішитися під час виборів у Великобританії найближчим часом", - заявив Кемерон.

За даними TNS Scotland, за останній рік супротивників виходу з Великобританії було 45-50%, а прихильників - 30-35%. Але до початку вересня обидва значення зрівнялися і склали 41%. При цьому невизначених залишалося близько 0,5 млн чоловік, які повинні вирішити результат голосування. З-за публікацій деяких опитувань голосування навіть обвалився фунт стерлінгів.

У тому випадку, якщо Шотландія все ж проголосить незалежність, то це може привести до масштабного виходу бізнесу з регіону в Англію або Уельс. Так, найбільший з шотландських банків Royal Bank of Scotland (RBS) - оголосив про те, що може перенести свою штаб-квартиру з Единбурга в Англію.

"З шотландським референдумом пов'язаний ряд суттєвих невизначеностей, які можуть вплинути на кредитні рейтинги банку, податкову і монетарну політику, а також нормативно-правову базу. У зв'язку з цим RBS вважає за необхідне перенести холдингову компанію та її найважливіший підрозділ (The Royal Bank of Scotland plc) в Англії. На думку RBS, це стало б найбільш ефективним способом прояснити ситуацію для всіх зацікавлених сторін і знизити ризики", - наголошується в повідомленні RBS.

Виникають також і інші питання - про те, яка валюта буде використовуватися в незалежній Шотландії, залишиться вона членом НАТО, ЄС, і що буде з військової та економічної власністю Великобританії в регіоні.