ua en ru

У Шанхаї відкрилася зона вільної торгівлі

У Шанхаї відкрилася зона вільної торгівлі

У Китаї на території Шанхая запущена експериментальна зона вільної торгівлі, передає державне телебачення КНР.

У Китаї на території Шанхая запущена експериментальна зона вільної торгівлі.

На території зони планується звільнити місцеві та іноземні компанії від податків і запровадити ринковий розрахунок процентних ставок.

Самим важливим експериментом, який китайськіа влада збирається провести в зоні вільної торгівлі, стане запровадження вільної конвертованості юаня.

Площа зони вільної торгівлі складе 29 кв. км. В неї увійдуть такі важливі торговельні об'єкти, як аеропорт "Пудун" і порт "Яншань".

До запуску цього "капіталістичного експерименту" Китай готувався 4 роки. План розвитку зони вільної торгівлі в Шанхаї розрахований на 10 років. Поки ліцензію на діяльність там отримали 36 компаній, і майже в третині з них задіяний винятково іноземний капітал.

Шанхай розглядається керівництвом КНР як майданчик для інновацій, які пізніше, можливо, будуть перенесені на територію всієї країни.

Раніше китайська влада анонсувала, що пустить в зону вільної торгівлі іноземні телекомунікаційні компанії - це може сприяти лібералізації китайського Інтернету.

У Шанхаї відкрилася зона вільної торгівлі

Аналітики розділилися у своєму ставленні до нового проекту: деякі припустили, що зона дійсно зможе стати підмогою в реформах країни, проте критики вважають, що ізольоване розташування зони у східних передмістях Shanghai не дасть їй розвернутися на повну потужність.