ua en ru

У Рівненській області одна людина загинула, одна - постраждала унаслідок ураження блискавкою

Через ураження блискавкою 18-річна дівчина загинула та 14-річний хлопець постраждав у с. Оженіно Рівненської області 16 травня, повідомляє прес-служба Міністерства надзвичайних ситуацій (МНС) України. Це сталося під час випасу худоби.

Підліток у важкому стані з 20% опіків нижніх кінцівок був доставлений у реанімаційне відділення місцевої районної лікарні.

МНС застерігає під час блискавки уникати відкритої місцевості; сховатися в будь-якому можливому заглибленні: канаві або найнижчому місці поля, присісти і пригнути голову. Найбезпечніше під час грози знаходитися в приміщенні з громовідводом. Лежати на мокрій землі під час грози не рекомендується. Не купатися та не відпочивати біля води під час грози. Не ховатися від блискавки під високими деревами.

"Варто пам'ятати, що удар блискавки небезпечний не лише тоді, коли гроза б'є безпосередньо в людину, але в предмети, що знаходяться поруч. Тому не варто торкатися до всього мокрого, залізного, електричного, тому що в такі речі блискавка б'є найчастіше" - наголошує МНС.