ua en ru

У Росії з'явилося кілька категорій невиїзних

У Росії з'явилося кілька категорій невиїзних громадян, яким заборонений виїзд з території Росії

У Росії з'явилося кілька категорій невиїзних громадян, яким заборонений виїзд з території Росії, передає РБК.

Рекомендації для силовиків

Першими нові обмеження на виїзд відчули силовики - з початку квітня всі силові відомства отримали рекомендації посилити контроль за виїжджаючими співробітниками. Формальним приводом для нових заходів стало опубліковане 10 квітня на сайті МЗС Росії попередження для російських громадян, що виїжджають за кордон. У зв'язку з санкціями США і практикою "полювання" за російськими громадянами в третіх країнах громадянам рекомендовано утриматися від поїздок у країни, з якими у США є угоди про взаємну екстрадицію.

В кінці квітня рекомендації не виїжджати в західні країни розіслали своїм співробітникам керівництво Міністерства внутрішніх справ Росії, Федеральна служба безпеки Росії і Федеральна служба РФ з контролю за обігом наркотиків. Кілька співрозмовників у поліції в червні розповідали РБК, що всі офіцери, починаючи від командира взводу і вище, здали у відділи кадрів свої закордонні паспорти.

Списки "шановних громадян"

З середини березня США, країни Євросоюзу, Канада, Австралія та інші держави ввели санкції відносно близько сотні російських громадян. У список нев'їзних в ці країни потрапило керівництво адміністрації президента та Криму, керівники спецслужб, держкомпаній, голови та заступники голів Держдуми і Ради Федерації, рядові депутати і сенатори. Крім того туди потрапили кілька бізнесменів, які входять в так званий ближній круг президента Володимира Путіна. Обмеження, втім, не стосуються офіційних закордонних візитів.

Незважаючи на те, що потрапили під санкції чиновники і керівництво "Єдиної Росії" змушені відмовлятися від закордонних поїздок - приміром, секретар генради партії влади Сергій Невєров повідомляв у Facebook про намір провести відпустку на Алтаї, - непублічні чиновники адміністрації президента, члени "Єдиної Росії" і співробітники апарату уряду не отримували рекомендацій не їздити за кордон, розповіли РБК джерела в цих структурах. За словами співрозмовників в уряді і партії влади, чиновники і єдинороси безперешкодно їздили в європейські країни цього літа. У той же час публічні політики стали вводити самообмеження: приміром, у вівторок сенатори відмовилися від раніше запланованих поїздок до Греції і США оголосили, що припиняють міжпарламентські контакти з країнами, що підтримують санкції проти Росії.

Кілька десятків росіян не можуть в'їхати в США і за "списком Магнітського". У відкритій його частини - 30 маловідомих співробітників російських правоохоронних органів. За даними New York Times, є і секретний список, який включає в себе главу Чечні Рамзана Кадирова.

Боржники без закордону

Право не випускати за кордон боржників, що не розплатилися з кредитами, аліментами або іншими заборгованостями, в т.ч. з податками, з'явилося у Федеральної служби судових приставів Росії в 2008 році. Для цього на боржника повинно бути порушено виконавче провадження. У серпні 2013 року законом було встановлено порогове значення в розмірі 10 тисяч рублів: право накладати обмеження на виїзд було залишено, тільки якщо заборгованість перевищує цю суму.

Наявність боргів використовується і для того, щоб не дати виїхати з країни критикам влади. Опозиціонер Ілля Пономарьов у вересні заявив РБК, що не збирається повертатися в Росію, поки не врегулює ситуацію з судовими приставами. За його словами, ще в липні вони запевняли, що не збираються застосовувати до нього обмежувальних заходів, оскільки він був готовий погасити борг за рахунок своєї депутатської зарплати, проте потім ФССП направила на ім'я Наришкіна виконавчі листи на чотирьох депутатів-боржників з фракції "Справедливої Росії" - Пономарьова, Олега Міхєєва, Володимира Парахіна та Олександра Четверикова. Борг у розмірі 2,7 млн рублів виник у Пономарьова після того, як суд частково задовольнив позов фонду "Сколково" до депутата - фонд вимагав 9 млн рублів.

В аналогічній з Пономарьовим ситуації знаходиться Михайло Ходорковський. У серпні екс-власник Юкоса не зміг відвідати похорон матері через те, що "з нього ніхто не знімав грошові претензії", сказала його прес-секретар Ольга Піспанен. Але Ходорковського, як і Платона Лебедєва, який через це не може залишити Росію, накладено стягнення несплачених податків у розмірі понад 17 млрд руб. Лебедєв також заявляв про своє бажання виїхати за кордон на лікування і навіть звернувся в Федеральну міграційну службу за закордонним паспортом, але йому було відмовлено.

Невідпускна опозиція

Під різними приводами не можуть покинути країну і багато опозиціонери. З лютого по справі про розкрадання коштів фірми "Ів Роше" під домашнім арештом перебуває Олексій Навальний. Під підпискою про невиїзд або домашнім арештом - декілька його прихильників. У їх числі Георгій Албуров (під підпискою, пред'явлено звинувачення у справі про крадіжку картини), а також муніципальний депутат Костянтин Янкаускас (домашній арешт) і член центральної ради "Партії Прогресу" Микола Ляскіна (підписка про невиїзд), які проходять у справі про можливе шахрайство при фінансуванні виборчої кампанії опозиціонера.

Під фактичною забороною виїзду виявляються навіть маловідомі правозахисники - директор Центру сприяння корінним малочисельним народам Півночі (ЦС КМНС) Родіон Суляндзига був змушений відмовитися від поїздки на Всесвітньої конференції ООН з корінним народам в Нью-Йорку після того, як його паспорт був зіпсований в аеропорту "Шереметьєво" співробітниками прикордонної служби ФСБ. Аналогічним чином постраждали і інші представники корінних нечисленних народів Півночі. Відомі випадки перешкоджання виїзду з країни і кримських правозахисників: члени Кримської польовий місії Ольга Скрипник (громадянка України) та її чоловік Віссаріон Асєєв (громадянин Росії) в ніч на 12 вересня були зняті з поїзда "Москва - Одеса" у Брянську.

Новели про невиїзд

Бажання обмежити виїзд за кордон тим чи іншим категоріям громадян виникає у законодавців різного рівня регулярно. У вівторок стало відомо, що КПРФ готує законопроект, що забороняє депутатам Держдуми відлучатися з країни без дозволу її голови. На держслужбовців були спрямовані й ініціативи комуністів про заборону для чиновників лікуватися за кордоном і Мін'юсту про заборону держслужбовцям відпочивати за кордоном за рахунок іноземців. А Магаданська обласна Дума просила заборонити виїзд тим, хто ухилявся від служби в армії.

Останнім часом при прийнятті будь-яких рішень переважає ірраціоналізм, тому пропозиція КПРФ про виїзд депутатів лише з дозволу спікера Держдуми може отримати продовження, вважає російський політолог Валерій Хом'яков.
"Спочатку обмежили продукти, потім іноземні ЗМІ, ніде немає гарантії, що завтра не введуть виїзні візи", - вважає він.

Нагадаємо, 11 вересня ЄС розширив санкційний список РФ ще на 24 осіб - до 119.