ua en ru

У Росії можуть закрити "Меморіал", який визнав Савченко політв'язнем

Верховний суд Росії через місяць розгляне позов Міністерства юстиції про ліквідацію відомої правозахисної організації "Меморіал".

Верховний суд Росії через місяць розгляне позов Міністерства юстиції про ліквідацію відомої правозахисної організації "Меморіал", передає "Ехо Москви".

Про подання такого позову стало відомо вчора ввечері. Суть претензій при цьому поки не розкривається. У "Меморіалі" вважають, що мова може йти про якісь формальні претензії.

Однак адвокат української льотчиці Надії Савченко, яка перебуває під вартою в Московському СІЗО, Марк Фейгін припустив, що позов Мін'юсту може бути пов'язаний з тим, що "Меморіал" раніше офіційно визнав Савченко політв'язнем.

"Власне, і претензії до ПЦ "Меморіал", я думаю, не в останню чергу мають своєю підставою наділення статусом політв'язня Савченко", - зазначив Фейгін у своєму Twitter.

Зазначимо, російське історико-просвітницьке, благодійне і правозахисне товариство "Меморіал" існує з 1989 р.

Нагадаємо, 26 вересня Басманний районний суд Москви переніс на 13 жовтня 2014 р. розгляд скарги захисту Савченко на постанову про призначення їй стаціонарної експертизи.

27 серпня 2014 р. Воронезький облсуд прийняв рішення залишити Савченко під вартою до 30 жовтня 2014 р. Також суд постановив провести Савченко психіатричну експертизу в інституті Сербського в Москві. У свою чергу Савченко написала заяву про заборону проводити над нею якісь тести, або застосовувати психологічні або фізичні методи впливу.

33-річна Надія Савченко - старший лейтенант, штурман-оператор вертольота Мі-24 3-го окремого полку армійської авіації Повітряних сил Збройних сил України. Під час антитерористичної операції на Донбасі брала участь в якості добровольця батальйону "Айдар". При цьому залишалася діючим офіцером ВСУ. Брала участь у боях біля селища Металіст під Луганськом, де потрапила в полон терористів 18 або 19 червня. 8 липня стало відомо, що Савченко знаходиться під вартою в Росії в слідчому ізоляторі Воронежа. Російські влади інкримінують Савченко причетність до загибелі на сході України двох журналістів Всеросійської держтелерадіокомпанії - Ігоря Корнелюка і Антона Волошина.