ua en ru

У Росії мігрантам заборонять працювати без знання російської мови

Група депутатів від фракції "Єдина Росія" на чолі з першим віце-спікером нижньої палати парламенту внесла до Держдуми законопроект, що зобов'язує підтверджувати мігрантів знання російської мови, якщо вони збираються працювати у сфері ЖКГ, торгівлі та побутового обслуговування населення.
У разі прийняття запропонованих єдиноросами поправок до федерального закону "Про правове становище іноземних громадян у РФ" знання російської мови мігрантам доведеться підтверджувати документально.
В якості документів, що підтверджують володіння російською мовою, будуть визнаватися документ державного зразка про отримання освіти, виданий на території держави, що входив в СРСР до 1 вересня 1991 р. або в РФ після 1991 р.
Крім цього, документом, що підтверджує знання, може бути сертифікат про проходження державного тестування з російської мови. У поясненні до законопроекту йдеться про те, що обсяг знань повинен бути не нижче елементарного рівня володіння російською мовою.
Нагадаємо, що наприкінці вересня голова вищої ради партії "Єдина Росія" Борис Гризлов запропонував зробити обов'язковим знання російської мови для трудових мігрантів, що прибувають до Росії на заробітки.
Аргументуючи свою позицію, він зазначив, що сьогодні відроджується почуття гордості у росіян за свою Батьківщину. "У нашому суспільстві все більш чітким стає розуміння стратегічної важливості культури, духовності, моральних цінностей, а також російської мови, яка об'єднує всіх нас", - зазначив Гризлов.
Додамо, раніше уповноважений з прав дитини в Росії Павло Астахов заявляв про необхідність створення в Росії спеціалізованих освітніх закладів, де діти мігрантів могли б вивчати російську мову, російську культуру і російські традиції. На його думку, доцільно, щоб в таких установах діти закінчували початкову школу, а потім переходили в звичайні.