ua en ru

У Росії водії зможуть платити штрафи за допомогою SMS

У Росії з'явиться можливість платити штраф за порушення ПДР за допомогою SMS. Про це повідомили в департаменті інформаційних технологій (ДІТ) Москви, передає "Комерсант-Україна".

У Росії з'явиться можливість платити штраф за порушення ПДР за допомогою SMS. Про це повідомили в департаменті інформаційних технологій (ДІТ) Москви, передає "Комерсант-Україна".

Згідно повідомленню, послуга доступна користувачам так званої єдиної мобільної платформи (система, розроблена ДИТ), якою вже користуються понад 2,4 млн осіб. Якщо порушення ПДД дорожнього руху зафіксовано за допомогою камери в Москві, автовласникові прийдуть два коротких повідомлення - повідомлення про нарахування штрафу та пропозицію сплатити штраф по SMS.

Як повідомили виданню в ДІТ, за нову послугу буде стягуватися комісія в середньому 5% від суми (розмір залежить від банку, з яким співпрацює мобільний оператор). Нова послуга діє в тестовому режимі з 3 лютого: за цей період водії отримали понад 3,2 тис. оповіщень про штрафи. Новим способом сплачено поки 30 штрафів.

Послуга недоступна користувачам корпоративних тарифів: за оцінками експертів, в середньому по Росії їх близько 10%.
"Обмеження, передбачене в законі про національну платіжній системі, яка не дозволяє операторам кредитувати своїх клієнтів, на жаль, поки зберігається. Це питання не тільки корпоративних, а в цілому постоплатных тарифів. Мерія вже ініціювала поправки до законодавства, які вирішать цю проблему", - пояснили "Комерсанту-Україна" у ДІТ.

Тим часом держдума пропонує застосовувати SMS для повідомлення про штрафи всіх водіїв незалежно від реєстрації в додатках або сервісах. Відповідного листа на ім'я голови МВС Володимира Колокольцева вчора направила фракція ЛДПР.

В даний момент у РФ діє кілька способів сплати штрафу (через банк, термінали). Зробити це можна і за допомогою телефону: існують мобільні додатки Kiwi, різних банків, порталу держпослуг, але для сплати штрафу потрібно прив'язувати до рахунку банківську карту або мати на рахунку певну суму. SMS, в свою чергу, є основним способом оплати платного паркування - на повідомлення припадає понад 70% платежів.