ua en ru

У РФ можуть заборонити продаж сигарет в duty free

Сигарети можуть зникнути з російських магазинів безмитної торгівлі. За інформацією РБК daily, розглянути таку можливість і підготувати свої висновки уряд доручив профільним міністерствам в лютому 2012 року. У випадку схвалення ініціативи Росія стане першою країною світу, яка заборонила продаж сигарет в duty free.

У великому переліку заходів з обмеження обігу і споживання сигарет, які пропонували ввести в Росії антитютюнові організації та МОЗ, ніколи не фігурувала заборона на продаж тютюнових виробів в магазинах duty free. Навіть у презентованому торік законопроекті МОЗ "Про захист здоров'я населення від наслідків споживання тютюну", названим ЗМІ самим жорстким антитютюновим законопроектом в історії Росії, про магазини безмитної торгівлі немає ні слова.

Однак наприкінці минулого року такі перспективи стали обговорюватися всередині ряду міністерств і відомств, розповіло РБК daily інформоване джерело. "Ініціатором початку обговорення даної теми став МОЗ, який звернувся з цією пропозицією до Федеральної митної служби (ФМС) в серпні минулого року, - заявив він. - Відомство Тетяни Голікової аргументувало необхідність заборони тим, що сигарети з duty free часто стають предметом контрабанди в інші країни, де їх роздрібна вартість вище, ніж у магазинах безмитної торгівлі".

Для опрацювання перспектив запровадження заборони продажів сигарет в duty free ФМС направила офіційні запити в Мінпромторг і Мінекономрозвитку, звідки отримала негативні висновки.. В ув'язненні Мінеконмрозвитку за підписом заступника міністра Андрія Слєпнєва вказується, що аргументи МОЩ не мають під собою реальних підстав, так як вартість сигарет в duty free значно вище російських средньорозничних, що робить безглуздою їх контрабанду в Росію.

У відкликанні Мінпромторгу за підписом заступника міністра Андрія Дементьєва наголошується, що основним споживачем сигарет в російських duty free є громадяни іноземних держав. При цьому чиновник висловлює думку про те, що введення заборони може вдарити по роботі операторів магазинів безмитної торгівлі, в яких на сигарети доводиться 8% обороту.

Отримавши від профільних міністерств негативні відгуки, уряд розпорядженням №ВЗ-П2-775 від 13 лютого 2012 року направив ініціативу на нове коло обговорення, попросивши міністерства опрацювати питання "про економічну доцільність введення заборони на продаж тютюнових виробів у магазинах безмитної торгівлі".

Як випливає з листа Мінекономрозвитку за підписом заступника міністра Михайла Осиевского, остаточне рішення даного питання неможливо без урахування партнерів Росії по Митному союзу. Мінекономрозвитку звернулося в Євразійську економічну комісію з метою дізнатися думку білоруських і казахських колег з приводу введення заборони на продаж сигарет в магазинах duty free. Звідти звернення було перенаправлено в уряди Білорусії і Казахстану, випливає з листа Осиевского. За даними РБК daily, їх висновки будуть готові до кінця цього тижня.

Операторам магазинів безмитної торгівлі важко дати оперативний коментар з приводу можливої заборони продажу сигарет. За даними Асоціації європейського тревел-ритейлу (ETRC), сигарети займають третє місце в структурі продажів магазинів duty free, поступаючись алкоголю та парфумерії.

Введення заборони на продаж сигарет в магазинах безмитної торгівлі активно обговорювалася в різних країнах - учасницях Рамкової конвенції з боротьби з тютюном ВООЗ в 2009-2010 рр. У Великобританії, наприклад, навіть прийняли рішення про введення заборони на відкриту викладку сигарет в duty free з 2013 року з подальшою повниою забороною продажів. Проте вже в кінці 2010 року дана рекомендація була виключена з документів Рамкової конвенції. З тих пір жодна країна світу не ввела в себе подібної заборони.

Представники тютюнових компаній заявляють, що втрата каналу duty free не завдасть їм економічного збитку: за даними ETRC, через магазини безмитної торгівлі реалізується менше 1% світового обороту сигарет.