ua en ru

У результаті реформування НАК "Нафтогаз України" з'являться дві збутові компанії, - джерело

Міністерство енергетики та вугільної промисловості (Міненерговугілля) розробляє програму реформування НАК "Нафтогаз України" і представить її до серпня, заявив вчора заступник директора департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Костянтин Бородін. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

"Робота над законопроектом йде повним ходом. Документ буде готовий до кінця липня", - повідомив К.Бородін.
Реформа передбачає кардинальну зміну збутової політики "Нафтогазу України". "За директивам Єврокомісії дочірні структури НАК - "Укртрансгаз", "Укргазвидобування" і "Газ України" - не повинні мати спільних менеджерів, а між компаніями не може здійснюватися перетік фінансів і газу", - розповіло високопоставлене джерело видання в Міненерговугіллі. За його словами, в результаті реформи в України з'являться дві збутові компанії: "Укргазвидобування" буде продавати газ українського видобутку населенню, а "Газ України" укладе контракт з "Газпромом" і буде імпортувати газ промисловості і теплокомуненерго. Зараз газ, що видобувається "Укргазвидобування" та імпортований "Нафтогазом України", продає споживачам "Газ Україна". У майбутньому роль "Нафтогазу України" зведеться до управління акціями компаній і розподілу їх прибутку за підсумками року. У НАК "Нафтогаз України" майбутню реформу не коментують.
За словами джерела видання, реформа "Нафтогазу України" - ще один аргумент України в переговорах з "Газпромом" про необхідність перегляду чинних газових угод. "Якщо укласти нову угоду з "Газом України" не вдасться, імпортувати і продавати газ буде сам "Нафтогаз України". "Газ України" в цьому випадку буде ліквідовано", - пояснило джерело.