ua en ru

В рейтингу Forbes за умовами ведення бізнесу Україна піднялася на 5 позицій - до 99 місця

У рейтингу країн за умовами ведення бізнесу Україна в 2013 р. зайняла 99-е місце з 145, піднявшись на 5 рядків порівняно з попереднім роком. Про це йдеться в щорічному дослідженні міжнародного Forbes.

У рейтингу країн за умовами ведення бізнесу Україна в 2013 р. зайняла 99-е місце з 145, піднявшись на 5 рядків порівняно з попереднім роком. Про це йдеться в щорічному дослідженні міжнародного Forbes.

Спад в Україні зафіксовано лише по рівню розвитку технологій, при цьому за админбарьерам і свободу торгівлі країна займає 41 і 47 місця відповідно.

У той же час, Україна все ще знаходиться в кінці списку за рівнем корупції і податкового навантаження (127-і місця).

Лідером серед країн в 2013 р. стала Ірландія, змістивши на другу сходинку Нову Зеландію. У топ-10 рейтингу також увійшли Гонконг, Данія, Швеція, Фінляндія, Сінгапур, Канада, Норвегія і Нідерланди. США посіли 14-у сходинку рейтингу, Китай - 94-ту.

На думку Forbes, новий лідер рейтингу - Ірландія надає підприємцям сприятливі умови для ведення бізнесу, незважаючи на складності в економіці. Три роки тому Ірландії було надано 113 млрд дол. для підтримки бюджету та банківської системи, після того, як лопнув міхур на ринку житла і почалася Велика рецесія. Тим не менш, країна продовжує активно залучати іноземні інвестиції і займає високі місця за показниками низького податкового тягаря, захисту інвесторів, особистої свободи, стану фондового ринку і стабільності цін.

США вже 4 роки поспіль "сповзають" в рейтингу. На це вплинула програма easy money Федеральної резервної системи, яка спотворює ціни і підвищує інфляцію, відзначають в Forbes. Країна збільшила регулювання бізнесу, і з 2009 р. було прийнято понад 100 нових масштабних федеральних правил, щорічна вартість яких для бізнесу оцінюється в 46 млрд дол. Високі тарифи і податковий тягар, зокрема, нормативні ставки податку на прибуток корпорацій, а також складність податкового кодексу і велика кількість нормативних документів також перешкоджають підприємницької діяльності.

Всього у рейтинг у 2013 р. увійшли 145 країн, які оцінювалися за 11 критеріями, що впливає на бізнес: рівень корупції та бюрократизму, захист прав власності, податки, рівень інновацій і розвитку технологій, рівень особистих свобод громадян, свободи торгівлі та монетарної свободи, а також ступінь захищеності прав інвесторів та ефективність фондового ринку.