ua en ru

В річках Західної України 80% води закачають в землю для видобутку сланцевого газу, - "Український вибір"

В Івано-Франківську сьогодні, 12 липня 2013 р., розпочав роботу круглий стіл на тему "Екологічні аспекти видобутку сланцевого газу в Україні: проблеми та шляхи вирішення", ініційований громадським рухом "Український вибір".

"Позиція громадського руху "Український вибір" однозначна: видобувати сланцевий газ з використанням нинішніх екологічно небезпечних технологій в Україні категорично не можна. Уряд вирішив позбутися енергетичної залежності України найрадикальнішим і небезпечним для екології способом. Англо-голландської компанії Shell виділено майданчик для видобутку сланцевого газу на Юзівському родовищі (Харківська та Донецька області), американська компанія Chevron планує видобуток на Олеській ділянці (Івано-Франківська та Львівська області). "Інвесторів не цікавлять екологічні наслідки. Їм відмовили в Євросоюзі - і вони з радістю вхопилися за можливість провести цей вигідний для себе експеримент в Україні. Тим більше, що наш уряд звільнив розробників сланцевого газу від сплати більшої частини податків", - заявив координатор економічних програм "Український вибір" Володимир Воюш.

Його підтримує і доктор геологічних наук, в. о. завідувача відділу геологічного моделювання і підрахунку запасів Інституту геології і геохімії горючих копалин НАН України Ярослав Лазарук. Він підкреслив, що запасів сланцевого газу на Олеському родовищі вистачить лише на 2-3 роки. Але там багато палеозойських розривів, через які рідина, яка використовується в процесі фрекінгу може доходити до водоносних шарів.

"80% річного стоку річок західноукраїнського басейну необхідно буде пустити на видобуток сланцевого газу. Це призведе до екологічної катастрофи", - підкреслив учений.

За результатами дискусії учасники круглого столу планують прийняти відповідну резолюцію з рекомендаціями щодо вирішення даної проблеми в цьому регіоні.

Нагадаємо, раніше "Український вибір" провів круглі столи з питання видобутку сланцевого газу в Україні в Харкові (4 квітня 2013 року), Львові (17 травня 2013 року) та Донецьку (7 червня 2013 року). Ці заходи стали серйозною противагою політиці замовчування, якої дотримується уряд України плани видобутку сланцевого газу. Переговори уряду про видобуток сланцевого газу протягом двох років йшли за спиною народу і його повноважних представників - депутатів місцевих рад.