ua en ru

У рамках мобілізації повістки отримали близько 78 тис. українців, - Генштаб

У рамках мобілізації повістки отримали близько 78 тис. українців, - Генштаб

У рамках мобілізації повістки отримали близько 78 тис. військовозобов'язаних українців. Про це в ході комітетських слухань з ініціативи комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони заявив заступник голови управління мобілізаційного планування Генштабу Володимир Талалай, передає кореспондент РБК-Україна.

"Близько 78 тис. військовозобов'язаних вже оповіщені, а близько 46 тис. з них вже пройшли медкомісію, і будуть направлятися до лав збройних сил", - повідомив він.

Він нагадав, що прогнозується заклик до 60 тис. військовозобов'язаних, а різниця областях України в кількості покликаних не буде перевищувати 1-2%.

"Будуть призиватися військовозобов'язані чоловіки віком до 60 років... Проте чоловіки у віці 50-60 років будуть призиватися на добровільній основі", - зазначив він.

За його словами, мобілізація почалася в штатному режимі, військовослужбовці будуть забезпечені військовою підготовкою, пройдуть попередні вчення.

Він підкреслив, що немає проблем із закликом у "традиційних" областях: Вінницькій, Хмельницькій, Запорізькій областях. Однак є проблеми в Сумській, Харківській, Закарпатській та Волинській областях.

"Спостерігаються випадки виїзду за межі України покликаних осіб. Є факти ухилення від призову керівників ряду підприємств... Військові комісари за всіма такими фактами складають протоколи, передають їх в ГПУ", - зазначив Талалай.

Нагадаємо, за даними Міністерства оборони станом на 25 січня, в рамках часткової мобілізації повістки вже отримали майже 62 тис. військовозобов'язаних українців.