ua en ru

У Раду внесено законопроект про цивільну зброю

У Верховній Раді України 10 грудня 2014 р. був зареєстрований законопроект №1135-1"Про цивільну зброю і боєприпаси".

Законопроектом пропонується надати право купувати та використовувати холодну та вогнепальну зброю на підставі дозволу органу внутрішніх справ, а також визначається порядок використання цієї зброї.

Згідно даного законопроекту, будуть дозволені наступні категорії цивільної зброї та боєприпасів:

1) перша категорія - газова зброя; пневматична зброя калібру до 4,5 мм і швидкістю польоту кулі елемента до 100 м/с; вогнепальна зброя під патрон "Флобера" калібру до 4,5 мм та боєприпаси до неї;

2) друга категорія - вогнепальна гладкоствольна довгоствольна зброя, пневматична зброя калібру понад 4,5 мм і швидкістю польоту кулі понад 100 м/с; вогнепальна зброя під патрон "Флобера" калібру понад 4,5 мм та боєприпаси до неї;

3) третя категорія - довгоствольна вогнепальна нарізна і комбінована вогнепальна зброя та боєприпаси до неї;

4) четверта категорія - короткоствольна гладкоствольна вогнепальна зброя, призначена для стрільби набоями, спорядженими еластичними метальними елементами менш смертельної дії та боєприпаси до неї; короткоствольна нарізна вогнепальна зброя і боєприпаси до неї.

Право на придбання цивільної зброї другої, третьої та четвертої категорії громадяни України набувають після одержання ними дозволу на зброю відповідної категорії. Дозвіл на зброю видається без обмеження строку дії.

Необхідно зазначити, що, відповідно до законопроекту, забороняється використання саморобної, зміненої та нарізної зброї.

Авторами законопроекту виступили перший віце-спікер Андрій Парубій, Олег Ляшко, Ігор Мосійчук ("Радикальна партія Олега Ляшка"), Андрій Іллєнко та ін.

У травні 2014 р. народний депутат з фракції "Свобода" вже пропонував Раді дати право громадянам України купувати зброю і боєприпаси, щоб брати участь в охороні громадського порядку. Про це йдеться в законопроекті №4914 "Про внесення змін до закону України "Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону (щодо використання зброї)".

Нагадаємо, раніше Українська асоціація власників зброї вже зверталася до Президента України Петра Порошенка з проханням створити робочу групу з фахівців, депутатів Верховної Ради України та представників збройової громади для обговорення Законопроекту "Про цивільну зброю та боєприпаси" і відповідного проекту змін до ст. 27 Конституції України.