ua en ru

У Раді зареєстровано три проекти на заміну закону про амністію учасників Євромайдану

Опозиція та позафракційні народні депутати зареєстрували у Верховній Раді України три законопроекти щодо недопущення переслідування та покарання учасників акцій протесті.

Опозиція та позафракційні народні депутати зареєстрували у Верховній Раді України три законопроекти щодо недопущення переслідування та покарання учасників акцій протесті. Про це повідомляється на сайті Верховної Ради України.

Так, народні депутати від фракції "Свобода" Ігор Швайка та Олександр Мирний зареєстрували законопроект №4072 "Про внесення змін до закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань".

Також нардепи від фракції "Удар" Віталій Ковальчук та Ростислав Павленко зареєстрували проект закону № 4073 "Про усунення порушень прав людини та недопущення переслідування і покарання осіб, які захищали свої конституційні права і свободи та виступали проти дій влади на масових акціях протесту".

Крім того, у ВР зареєстрований законопроект № 4073-1 "Про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань, та визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України" позафракційного народного депутата Юрія Дерев'янка. Цей законопроект є альтернативним до законопроекту, підготовленого депутатами від фракції "Удар".

Законопроект №4072 від "Свободи" передбачає виключення з закону №737-VII "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань" положень щодо введення даного закону після публікації на офіційному веб-сайті Генеральної прокуратури України повідомлення про звільнення учасниками масових акцій протесту всіх зайнятих в м. Києві та інших населених пунктах України будівель органів державної влади та місцевого самоврядування, а також розблокування доріг, у тому числі на вул. Грушевського у м. Києві (крім тих, на яких відбуваються мирні акції протесту).

Також законопроект пропонує виключити із згаданого закону положення, згідно з яким учасники акцій протесту мають звільнити всі дороги та адмінбудівлі не пізніш як через 15 днів з дня набрання чинності закону, а також про те, що після завершення 15-денного терміну цей закон втрачає чинність.

У свою чергу законопроект від депутатів від фракції "Удар" № 4073 передбачає звільнення від кримінальної та адміністративної відповідальності осіб, що бари участь у масових акціях протесту, виступах проти дій влади на захист конституційних прав і свобод, які розпочалися 21 листопада 2013 р. до дня набрання чинності цим законом.

Виконання звільнення від кримінальної відповідальності та від покарання учасників масових акцій протесту покладається на суди та органи прокуратури.

Закон набуває чинності на наступний день після його опублікування, на не має обмежень у часі. В день набрання чинності цього закону генпрокурор України повинен дати доручення невідкладно внести клопотання до судів про звільнення від кримінальної та адміністративної відповідальності, учасників акцій протесту. У свою чергу суди не пізніше наступного дня з дня надходження клопотання повинні здійснити його розгляд. Ніяких додаткових умов для звільнення від кримінальної та адміністративної відповідальності з учасників акцій протесту закон не несе.

Також, згідно з цим документом визнається таким, що втратив чинність закон України № 737-VII "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань" від 29 січня 2014 р.
Законопроект № 4073-1 позафракційного депутата Дерев'янко також передбачає, що питання про застосування цього закону про амністію вирішує суд на засіданні. "Неприбуття в судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час розгляду питання, не перешкоджає проведенню судового засідання", - йдеться в законопроекті.

У той же час, законопроект забороняє збирання, реєстрацію, накопичення, зберігання, адаптування, зміну, поновлення, використання і поширення (розповсюдження, реалізацію, передачу) персональних даних осіб, які були учасниками масових акцій протесту, які розпочалися 21 листопада 2013 р., що були отримані у зв'язку з участю цих осіб у акціях протесту.

У документі поза фракційного нардепа зазначається, що закон про амністію набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, і підлягає виконанню протягом одного місяця.

Також законопроект Дерев'янко передбачає відповідальність посадових та службових осіб за невиконання закону про амністію протягом одного місяця з дати набуття чинності.

Також законопроект пропонує визнати такими, що втратили чинність закон № 712-VII "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань" від 19 грудня 2013 р., закон 731-VII "Про внесення змін до закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань" від 16 січня 2014 р. та закон № 737-VII "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань" від 29 січня 2014 р.