ua en ru

В.П'ятницький: Україна обговорює з ЄС питання застосування мінімальної ввізної вартості "секонд-хенду" для його оподаткування

Україна і Європейський Союз в рамках переговорів про створення зони вільної торгівлі обговорюють питання застосування мінімальної ввізної вартості "секонд-хенду" для його оподаткування. Про це повідомив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Валерій П'ятницький, передає видання "Комерсант Україна".
Уряд почав шукати легальні способи обмежити ввезення в Україну "секонд-хенду", оскільки ідея заборонити його імпорт викликала масові протести. "Безумовно, проблема "секонд-хенду" існує, так як, за нашими підрахунками, в 2010 році продукція ввозилася в середньому по 0,4 дол./кг (декларована вартість. Виходить, що в роздрібі вона коштує 10-15 грн/кг, що створює проблеми для українських виробників", - заявив В.П'ятницький. З огляду на те що заборона на імпорт "секонд-хенду" суперечить принципам вільної торгівлі, яку Україна планує почати з Євросоюзом, виходом із ситуації є запровадження entry price (встановлення ввізних цін). "Цей принцип використовується ЄС при імпорті фруктів, а значить, не розходиться з нормами СОТ", - зазначив чиновник.
За словами старшого юриста юридичної фірми "Василь Кисіль і партнери" Наталія Микольська, принципи СОТ допускають такі обмеження у двосторонніх торговельних відносинах за згодою обох партнерів. "Швидше за все мова йде про встановлення якихось мінімальних цін: якщо продукція буде дорожче, вона буде ввозитися без сплати мит або з справлянням мита за невисокою ставкою. А товари, імпортовані за цінами нижче entry price, будуть обкладатися ввізним митом за вищою ставкою. При цьому дуже важливо, якими саме будуть принципи, а також механізм встановлення урядом entry prices та їх застосування митними органами", - говорить юрист.
В.П'ятницький уточнив, що поки мінімальна ставка на ввезення "секонд-хенду" не затверджена. Обговорюється можливість введення окремих мінімальних цін для імпорту різних видів потриманого одягу. "Якщо ми затвердимо різні мінімальні ціни для різних видів одягу, ми зможемо зробити невигідним ввезення брендових речей під виглядом "секонд-хенду", - сказав чиновник .- У будь-якому випадку виграють і виробники, і держбюджет, який отримає додаткові надходження".
Виробники кажуть, що їм підходять запропоновані правила. "Це один з тих варіантів, які нас влаштовують. Більш того, коли ми тільки підняли питання необхідності захисту від "секонд-хенду", це був один із запропонованих нами варіантів, але тоді в уряді заявили, що він неможливий", - заявила глава правління Української асоціації підприємств легкої промисловості "Укрлегпром" Валентина Ізовіт.
Однак імпортери "секонд-хенду" попереджають, що застосування нових правил зробить їхню продукцію менш конкурентноздатною в порівнянні з "сірим" імпортом нового одягу. "Подібні пропозиції вже висувалися в першій редакції Податкового кодексу, коли пропонувалося вважати "секонд-хенд" поштучно. Але це неможливо, це просто вбило б галузь. Нинішня ініціатива не така радикальна, - говорить президент Всеукраїнської асоціації дилерів одягу "секонд-хенд" Владислав Мясоєдов.- Теоретично її можна здійснити, але це значно підвищить вартість нашої продукції і вдарить по громадянах. Краще залишити "секонд-хенд" таким як є".