ua en ru

У Прибалтиці розпочалися навчання НАТО за участі 4,7 тис. військовослужбовців

У країнах Балтії 9 червня почалися щорічні міжнародні військові навчання НАТО удар шаблею в 2014 р. ("Удар шаблі").

У країнах Балтії 9 червня почалися щорічні міжнародні військові навчання НАТО Saber Strike 2014 ("Удар шаблі"). В наземно-повітряних навчаннях беруть участь 4 700 тис. осіб і близько 800 одиниць військової техніки. За даними латвійських ЗМІ, це наймасштабніші навчання Saber Strike за їх історію.

Ці навчання проводяться в країнах Балтії вже в четвертий раз. У 2013р. у них брали участь 1 тис. 800 військовослужбовців - таким чином, число солдатів, задіяних в навчаннях, зросло в 2,6 рази. У минулому році війська НАТО, згідно з легендою, відпрацьовували взаємодію для участі в бойових діях в Афганістані.

Як повідомляє прес-служба Національних збройних сил (НВС) Латвії, в цей раз одночасно з "Ударом шаблі" пройдуть організовані Ригою вчення взаємодії армій країн Балтії - Балтійського проведення в 2014 році. Крім того, з 6 по 21 червня в Балтійському морі проводяться морські навчання Baltops 2014 року.

У навчаннях Saber Strike 2014 року, які в порядку ротації в цьому році приймає Латвія, беруть участь військовослужбовці з Канади, Данії, Естонії, Фінляндії, Латвії, Литви, Норвегії, Великобританії і США. У всіх трьох країнах Балтії навчання проходять на рівні бригад.

В операції активно задіяна військова база в Адажи (Латвія), де будуть тренуватися винищувачі, безпілотні літаки, інженерна та броньована техніка (M2 Bradley, M1126 Stryker, XA-180, XA-202, M113).